Het aantal faillissementen is in de eerste drie kwartalen van 2014 met 23 procent gedaald ten opzichte van de overeenkomstige periode vorig jaar. Dat heeft Faillissementsdossier.nl vandaag bekendgemaakt.

Er gingen de eerste negen maanden 7635 bedrijven en instellingen bankroet tegen 9885 in 2013. Daarmee ligt het aantal faillissementen weer rond het niveau van 2010, maar nog steeds fors boven het gemiddelde in de jaren voorafgaand aan de crisis.

Volgens Faillissementsdossier.nl wordt de daling voornamelijk ingegeven door het broze herstel van de economie en het aantrekken van het consumentenvertrouwen.
De bouw was de sector waarin het aantal faillissementen het meest terugliep. Er gingen 825 bouwbedrijven onderuit. Dat is een daling van 37 procent ten opzichte van de periode januari tot en met september 2013. Toch lijkt ook de bouw de crisis nog niet te boven; in 2007, het jaar voorafgaand aan de crisis, legden ‘slechts’ 500 bouwbedrijven het loodje.

‘Krachtig herstel’ bouw
Vooral meer timmerbedrijven, loodgieters, elektriciens, schilders, dakbedekkers en andere gespecialiseerde bouwbedrijven hielden in 2014 het hoofd boven water. De afgelopen jaren hadden juist deze specialisten het zwaar te verduren.
Volgens Bouwend Nederland vloeit deze daling voort uit de verlaging van het BTW-tarief op verbouwingen en renovaties van woningen. ‘Deze maatregel is sinds maart 2013 van kracht. Daarvan plukken vooral kleine en middelgrote bedrijven de vruchten; die zijn vaak gespecialiseerd’, weet Theo Scholte, woordvoerder van de branchevereniging. De BTW-verlaging is inmiddels verlengd tot 1 juli 2015.
In de bouw zal de productie dit jaar naar verwachting licht stijgen. In 2015 mag de sector zich volgens het Economische Instituut voor de Bouw zelfs verheugen op een ‘krachtig herstel’. Ook in de ICT gingen in de eerste drie kwartalen veel minder bedrijven onderuit – 188 versus 274.
Vooral het aantal consultants en softwareproducenten dat het niet langer kon bolwerken daalde flink. Deze automatiseringsbedrijven profiteerden van een lichte omzetgroei. Telecom- en de hardwarebedrijven daarentegen hebben het nog steeds zwaar.

Minder modezaken onderuit
In de detailhandel daalde het aantal faillissementen met 16 procent tot 1461. Er gingen vooral minder kledingwinkels onderuit – 132 tegen 203. Vorig jaar sloten juist aanzienlijk meer modezaken gedwongen hun deuren.
In de horeca blijft het aantal failliete cafés toenemen. Terwijl fors minder cateraars, restaurants, cafetaria’s en ijssalons omvielen, gingen er 98 cafés bankroet, ruim 10 procent meer dan in de overeenkomstige periode vorig jaar.
Op provinciaal niveau daalde het aantal faillissementen het sterkst in Zeeland. In deze provincie verklaarde de rechter 120 bedrijven en instellingen failliet tegen 214 in de eerste negen maanden van 2013.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl