De ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) hebben oud-politicus Willem Vermeend benoemd tot speciale fintech-afgezant. Hij moet de schakel worden tussen die sector, de overheid, het bedrijfsleven en de toezichthouders.

“Zijn aanstelling is een reactie op het hoge tempo van ontwikkelingen in de fintech. Digitalisering in de financiële sector zal naar verwachting de komende jaren een grote impact hebben”, maakte het ministerie van Economische Zaken woensdag bekend.

Fintech-ondernemingen zijn de laatste tijd sterk in opkomst, omdat ze met vernieuwende financiële oplossingen komen waarmee ze traditionele banken te slim af zijn. Vermeend gaat proberen problemen voor technologische bedrijven in de financiële sector op te lossen en hij gaat Nederland op de kaart zetten als centrum van financiële vernieuwing.

Vernieuwing noodzakelijk

Volgens de 67-jarige Vermeend is het voor industriële ondernemers geen keuze meer of ze vernieuwen. “Het is noodzaak als ze concurrerend willen blijven op de internationale markt. Deze vernieuwing vraagt ook vernieuwende financieringsvormen”, aldus de voormalig staatssecretaris en minister.

“Het is daarom ook belangrijk dat de financiële sector meegaat met deze ontwikkeling en digitalisering als topprioriteit stelt. Door slim samen te werken en van elkaar te leren kunnen de industrie en de financiële sector elkaar verder brengen en stimuleren.”

Carrière Vermeend

Vermeend, geboren in de Utrechtse wijk Zuilen, volgde na zijn HBS-opleiding in Groningen een studie economie en fiscaal recht. Daarna was hij onder meer docent aan de Rijksuniversiteit Leiden en fiscaal adviseur van het eilandgebied Curacao. In 1981 volgde een benoeming als vice-voorzitter van een gemengde Antilliaans-Nederlandse commissie voor de herziening van Antilliaanse belastingwetten.

Op 36-jarige leeftijd trad hij in 1984 toe tot de Tweede-Kamerfractie van de PvdA. Daar hield hij zich onder andere bezig met financiën, belastingzaken en studiefinanciering. Hij viel vooral op door het grote aantal wetsontwerpen dat hij lanceerde. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Wet Vermeend-Moor van 1990 (een idee uit zijn proefschrift van 1983) en de spaarloonregeling.

Van 22 augustus 1994 tot 24 maart 2000 was hij staatssecretaris van Financiën en daarna tot 22 juli 2002 minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Vermeend is ook hoogleraar Economie 4.0 aan de Open Universiteit en schreef boeken over onder meer Big Data, 3D-printen en het Internet of Things.

Kansen voor fintech

Volgens minister Dijsselbloem bieden de ontwikkelingen in de fintech-sector kansen. "Zeker in Nederland waar we nog zo afhankelijk zijn van de klassieke rol van banken", aldus Dijsselbloem. "We kennen de kwetsbaarheid daarvan en weten hoe moeilijk het soms is voor jonge ondernemers om krediet te krijgen bij banken. FinTech biedt startups en mkb'ers meer mogelijkheden om hun project of bedrijf te financieren. Met lagere kosten en meer snelheid."

Minister Kamp meent dat startups zorgen voor innovatie. "Zij zorgen ervoor dat techniek efficiënter wordt, veiliger en makkelijker te gebruiken. Bedrijven als Bunq en Adyen doen dat al. De hele sector profiteert ervan als startups en gevestigde bedrijven hun krachten bundelen, samen met de overheid die over de regelgeving gaat. Willem Vermeend is bij uitstek de persoon om dit te stimuleren en aan te jagen."

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl