De Finse post doet er niet moeilijk over: een serie homo-erotische postzegels. Ook buitenlandse verzamelaars zijn er dol op.

Postzegels die een hommage brengen aan het Finse homo-icoon Touko Laaksonen zijn een doorslaand succes, meldt het Finse TV station Yle uutiset.

Het Finse postbedrijf Posti ontving voor de postzegel die maandag in de verkoop ging  reeds bestellingen uit 178 landen. Vooral uit Frankrijk, Groot-Brittannië , Zweden en de Verenigde Staten regende het bestellingen.

Markku Penttinnen van het Finse postbedrijf Posti zegt dat Laaksonen, beter bekend als ‘Tom uit Finland’, grote bekendheid in het buitenland geniet. ,,Maar dit succes verbaast ons ook.”

De Finse postman begrijpt dat de postzegel met de pikante afbeeldingen in andere landen misschien een stap te ver zou zijn. ,,Maar in Finland willen we in deze tijd leven. In de jaren vijftig werd er reeds een postzegel uitgebracht met de afbeelding van een naakte vrouw erop.”

Wie is Tom uit Finland?

De ‘Tom uit Finland’-postzegels zijn ontworpen door designer Timo Berry, die zich baseerde op schetsen van Touko Laaksonen. Hij sprong een gat in de lucht toen hij de opdracht kreeg. “De grootste betekenis van ‘Tom uit Finland’ is dat hij homoseksuelen masculiniteit meegaf, terwijl eerder juist hun vrouwelijkheid werd benadrukt.”

Tom uit Finland (Touko Laaksonen) maakte gedurende zijn carrière meer dan 3.500 schetsen. Het nieuwe postmuseum in Tempere opent met een tentoonstelling over zijn correspondentie vanaf de vroege jaren veertig tot aan zijn dood in 1991.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl