• Nederlandse gemeenten potten geld op, zo blijkt uit het jaarlijkse Verslag financieel toezicht BZK op provincies en gemeenschappelijke regelingen, waarover Binnenlands Bestuur schrijft.
  • Vorig jaar stegen de algemene reserves van Nederlandse gemeenten met ruim 13 procent. De collectieve bestemmingsreserves namen bijna 12 procent toe.
  • Volgens de rapporteurs is dat geen positieve ontwikkeling en duidt het erop dat gemeenten last hebben van onder meer de krappe arbeidsmarkt.
  • Lees ook: Opvallende daling van overheadkosten bij gemeenten: in 6 jaar van meer dan 30% richting 25%

Nederlandse gemeenten vullen hun spaarvarkens, zo blijkt uit het jaarlijkse Verslag financieel toezicht BZK op provincies en gemeenschappelijke regelingen, waarover Binnenlands Bestuur schrijft.

Begin dit jaar bedroegen de algemene reserves van Nederlandse gemeenten landelijk 8,6 miljard euro. Dat is ruim 13 procent meer dan een jaar eerder. De collectieve bestemmingsreserves van gemeenten stegen vorig jaar met een kleine 12 procent tot ruim 24 miljard euro.

Hoewel dat positief klinkt, zien de rapporteurs het anders. “Al met al achten wij de jaarrekeningoverschotten niet als een indicator van een overvloed van middelen, maar een uitdaging voor gemeenten om in tijden van krapte op de arbeids- en grondstoffenmarkt invulling te kunnen geven aan alle ambities”, luidt het rapport.

LEES HIER het hele artikel bij Binnenlands Bestuur: Stijging gemeentelijke reserves uitzonderlijk groot