• Ruim dertig organisaties van festivals en evenementen spannen een kort geding aan tegen de overheid.
  • Ze zijn het niet eens met het kabinetsbesluit om meerdaagse evenementen tot en met 13 augustus te verbieden.
  • Het kort geding dient naar verwachting eind deze week.

Ruim dertig organisaties van festivals en evenementen hebben zich aangesloten bij het kort geding dat ID&T aanspant tegen de overheid. Het gaat onder meer om de organisaties van Paaspop, Apenkooi, Zwarte Cross, F1 Dutch Grand Prix Zandvoort en DGTL.

Het kort geding dient op vrijdag 16 juli om 10.00 uur bij de rechtbank in Den Haag.

De partijen zijn het niet eens met de beslissing van het kabinet om als gevolg van het toenemende aantal coronabesmettingen ongeplaceerde publieksevenementen te verbieden. Ze noemen de beslissing “onzorgvuldig voorbereid en onjuist”.

“De verenigde organisatoren vragen aan de voorzieningenrechter bij wijze van voorlopige voorziening toestemming om publieksevenementen die voldoen aan de Fieldlab-voorwaarden toe te staan”, staat in een persbericht van festivalorganisator ID&T, onder meer bekend van Mysteryland, Milkshake en Decibel Outdoor.

ID&T kondigde vrijdag direct na de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) al een kort geding aan. Volgens Ritty van Straalen, topman van ID&T, heeft de organisatie de afgelopen dagen veel steunbetuigingen gekregen door bezoekers, artiesten en partners. "Dat zoveel partijen uit de markt zich bij ons aansluiten geeft goed weer wat de impact is op de hele publieksevenementenbranche."

Zandvoort voegt zich bij kort geding

De organisatie van de Formule 1, die begin september staat gepland op het circuit in Zandvoort, heeft zich als mede-eiser eveneens aangesloten bij het kort geding. "Ook als grootschalig sportevenement hebben wij te maken met een lange aanlooptijd en grote financiële risico's", zegt Imre van Leeuwen, algemeen directeur bij F1 Dutch Grand Prix Zandvoort.

"Het is daarnaast voor ons internationaal niet uit te leggen dat we minder dan drie weken voor aanvang van het evenement pas duidelijkheid hebben over de voorwaarden waaronder we het evenement kunnen organiseren. Het is extra zuur dat we, ondanks het goede werk van Fieldlab Evenementen én de hoge vaccinatiegraad die Nederland bereikt heeft, straks, ondanks dat het veilig kan, mogelijk niet in staat zijn om er voor het oog van de wereld een groot succes van te maken."

Van Straalen ziet het kort geding met vertrouwen tegemoet. Hij vindt dat de Fieldlab-onderzoeken als basis moeten dienen "voor de besluitvorming van de overheid en niet dat de besmettingen oplopen. Dat is nooit een argument geweest". "Het ging altijd om het onder controle houden van het aantal ziekenhuisopnames en vrije ic-bedden. Nu wordt vanuit de onderbuik een beslissing genomen en alles over een kam geschoren en dat accepteren wij niet."

Fieldlab Evenementen heeft tijdens de coronacrisis testevenementen opgezet. Daarbij werd gekeken naar hoe er op een veilige manier evenementen konden plaatsvinden. Het ging bijvoorbeeld om een voorstelling van cabaretier Guido Weijers, een interland van het Nederlands elftal, festivals in Biddinghuizen, een marathon in Enschede en een concert in Den Haag.

Bezoekers moesten zich vooraf laten testen. In totaal waren er 129.000 mensen bij de evenementen, met 103 mogelijke coronabesmettingen.

Lowlands-baas is woedend op het kabinet

Vrijdag reageerde Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg al woedend op de nieuwe coronaregels. Een evenement mag tot en met 13 augustus maximaal 24 uur duren. Lowlands zou dit jaar van 20 tot en met 22 augustus zijn. Daarmee heeft de organisatie van Lowlands een kleine week om het festival op te zetten.

“Dat is veel te kort en kost hartstikke veel geld. Ze stralen iets uit van: ‘je ziet maar hoe je het oplost'”, zegt Van Eerdenburg. “Ze laten de sector gewoon bungelen. Het kabinet is volledig losgetrokken van de realiteit.”

De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) en Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) vinden dat het kabinet extra steun moet bieden aan de evenementenbranche, stellen ze maandag in een gezamenlijke verklaring. Ook moet er snel duidelijkheid komen over wat er straks nog wel kan.

Evenementenorganisatoren zijn door de overheid "in een onmogelijke situatie gemanoeuvreerd", schrijven de VNPF en VVEM. "Evenementen kunnen, in tegenstelling tot de horeca, niet met één druk op de knop weer starten. Het is een volkomen onrealistische situatie voor organisatoren om leveranciers, personeel, artiesten en bezoekers nog weken aan het lijntje te houden. Er is nu duidelijkheid van de overheid nodig en niet pas half augustus."

Garantiefonds dekt niet alles

Eind maart maakte het kabinet bekend dat de overheid vanaf 1 juli grotendeels garant staat voor de gemaakte kosten als een concert of festival toch niet kan doorgaan als gevolg van de coronacrisis. Daarvoor werd in totaal 385 miljoen euro opzij gezet. Onduidelijk is nog of een festival dat deels doorgaat of minder publiek kan verwelkomen ook een beroep kan doen op het garantiefonds.

Om te overleven eist de branche nu extra steun. De compensatie vanuit het garantiefonds moet verhoogd worden van 80 naar 100 procent. Ook wil de branche dat het kabinet evenementen een schadevergoeding geeft die buiten de garantiefondsregeling valt. Daarnaast moeten de steunpakketten voor de sector doorgezet worden naar het eerste kwartaal van volgend jaar.

Volgens Lowlands-baas Van Eerdenburg dekt het fonds nu niet alle schade. “De Engelse artiesten vallen niet onder het garantiefonds”, aldus Van Eerdenburg, verwijzend naar onder anderen Liam Gallagher, Stormzy en The Chemical Brothers. “Dat zijn de duurste artiesten die we geboekt hebben. Het is werkelijk waar schofterig.”

LEES OOK: Clubs dicht en de horeca sluit om middernacht: dit zijn de coronaregels vanaf zaterdag tot en met 13 augustus