Bospop in Weert heeft de festivalzondag afgelast. Dat maakte de Veiligheidsregio Limburg Noord bekend. De derde festivaldag gaat niet door in verband met het verwachte noodweer later zondag. Ook Awakenings heeft de laatste dag van het Awakenings Summer Festival afgelast wegens het verwachte noodweer, laat de organisatie zondagochtend weten.

Het besluit om Bospop stop te zetten is volgens de veiligheidsregio genomen in overleg met het festival zelf, de gemeente Weert en de hulpdiensten.

Alle bezoekers moeten het festivalterrein en de camping verlaten. Eerder besloot de organisatie van het classic rock festival al om de poorten voor nieuwe bezoekers gesloten te houden. Vrijwilligers zijn bezig deze bezoekers weg te sturen. Voor zondag werden vele duizenden bezoekers verwacht.

Technofestival Awakenings in het Brabantse Hilvarenbeek was sinds vrijdag bezig. Code oranje geldt zondag in de loop van de middag in de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel.

Festival Wildeburg heeft de laatste festivaldag afgelast wegens het verwachte noodweer, net als Awakenings en Bospop. Hiervoor is gekozen in overleg met hulpdiensten, meldt de organisatie. Kampeerders op het festival in Kraggenburg, bij Emmeloord in het noorden van Flevoland, wordt gevraagd te vertrekken. Bezoekers met een zondagkaart kunnen niet meer naar het terrein komen. Bezoekers van het festival kregen zondagochtend al het advies hun tent en spullen stevig vast te zetten.

Het festival spreekt van een besluit dat niet makkelijk was. "Onze belangrijkste prioriteit is jullie veiligheid en met de huidige weersverwachting is die niet te garanderen", is te lezen in een verklaring op de website. Vanaf 15.00 uur is er kans op onweersbuien op het festival in Kraggenburg, bij Emmeloord in het noorden van Flevoland. Vanaf diezelfde tijd geldt in die provincie code geel.

Het KNMI waarschuwt dat er in het Oosten van Nederland schade en gevaar kunnen ontstaan door hagel, blikseminslag, omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen. Bovendien kan er in korte tijd veel neerslag vallen, waardoor plaatselijk wateroverlast kan ontstaan.

Teleurgestelde bezoekers Bospop klagen over 'late' beslissing

De organisatie van Bospop vraagt de campinggasten rustig en zo snel mogelijk naar huis te gaan. "Volg de instructies op de borden en de aanwijzingen van ons security personeel en verkeersregelaars op." Ook vraagt de organisatie iedereen die een kaartje had voor zondag, om niet naar Weert af te reizen. "Wij balen ontzettend dat het festival niet doorgaat, maar iedereens veiligheid gaat boven alles."

Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio bevonden zich zaterdagochtend zo'n 4500 campinggasten op het terrein. Er waren verder nog geen bezoekers, omdat nieuwe bezoekers niet binnen werden gelaten.

Enkele bezoekers die niet verder dan de poort kwamen reageerden teleurgesteld op social media. Zo klaagden mensen urenlang gereden te hebben en vroegen ze zich af of de organisatie de afgelasting niet eerder bekend had kunnen maken. Dat had hun een lange rit bespaard.

LEES OOK: Wat de opstalverzekering vergoedt na de storm