De vooruitzichten voor de Amerikaanse economie en die voor de wereldeconomie worden duidelijk geraakt door geopolitieke ontwikkelingen. Maar van een recessie zal geen sprake zijn. Dat zei Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve, tijdens een toespraak in Zürich.

Powell wees er op dat er “significante risico’s” zijn door onder meer handelsspanningen en tragere economische groei wereldwijd, maar dat de Fed waar nodig klaarstaat om in te grijpen. Zowel voor de VS als voor de wereldeconomie rekent hij niet op een teruggang in de economische groei.

De Fed-preses wees onder meer op de situatie op de ‘relatief sterke” arbeidsmarkt als positief punt. Het Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag toonde volgens hem aan dat de gesteldheid van de markt consistent is. Economen hadden overigens wel een grotere banenaanwas verwacht.

Lees ook: Nergens zo veel nieuwe banen als bij startups: 4 grafieken over de snelstgroeiende banenmotor van Nederland

De opmerkingen van Powell hadden nauwelijks invloed op de verwachtingen op financiële markten over het rentebeleid van de Fed. Nog altijd wordt  rekening gehouden met een renteverlaging later deze maand. De beleidsmakers komen op 17 en 18 september in Washington bijeen om over een rentestap te beslissen.

Bij de laatste vergadering in juli verlaagde de Fed voor het eerst in tien jaar tijd de rente. In de maanden daarvoor waarschuwden de beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank meermaals voor de risico’s die momenteel spelen in de wereldeconomie. De rentestap betekende volgens Powell niet dat er sprake zal zijn van reeks renteverlagingen. De juli-beslissing moest volgens hem worden gezien als een “mid-cyclische aanpassing”.

Lees ook op Business Insider