De Verenigde Staten zijn “niet langer een oververhitte economie” en de Amerikaanse arbeidsmarkt is “aanzienlijk afgekoeld” in vergelijking met de extreme situaties tijdens de coronapandemie – omstandigheden die de argumenten voor renteverlagingen versterken.

Dat zei Jerome Powell, hoofd van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, dinsdag voor het Congres in Washington. Volgens Powell is de situatie rond inflatie de afgelopen maanden verbeterd.

De arbeidsmarkt “lijkt volledig in evenwicht te zijn teruggekeerd”, verklaarde de Fed-baas, die het beleid van de Federal Reserve verdedigde. Hij wees er echter op dat de Amerikaanse inflatie nog altijd boven de doelstelling van 2 procent is.

Wachten op nieuwe inflatiecijfers in de VS

De Fed heeft de rente sinds juli vorig jaar op een niveau van tussen 5,25 en 5,5 procent gehouden om de inflatie te beteugelen. De aanhoudende inflatie in de VS heeft de Fed er tot nu toe van weerhouden om de rente te verlagen.

Beleggers hopen dat de Fed in september de rente verlaagt en letten daarom vooral op aanwijzingen over de toekomstige renteplannen van de centrale bank.

Donderdag komen ook nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers naar buiten. Dan ontstaat meer duidelijkheid over de vraag of de Fed de strijd tegen de inflatie moet voortzetten of dat de centrale bank de teugels wat kan laten vieren door de rente te verlagen.

LEES OOK: De beurs zit in een langzame ‘melt up’, volgens beursstrateeg Ed Yardeni: 3 redenen om hoe dan ook optimistisch te blijven