Oprichter Johan de Borst van de snackautomatiek FEBO, befaamd om zijn kroketten, is vorige week donderdag overleden. Dat maakte zijn familie donderdag bekend, op de dag van zijn uitvaart.

De Borst, die 88 jaar is geworden, begon in 1941 met FEBO in Amsterdam. De naam is afgeleid van de Ferdinand Bolstraat, waar De Borst als knecht het bakkersvak leerde. De eerste vestiging van FEBO was evenwel aan de Karperweg. Destijds was de zaak van De Borst nog een brood- en banketbakkerij (‘Maison FEBO’).

Na enkele jaren breidde De Borst het assortiment uit met zelfgemaakte slaatjes en kroketten. Dit vormde uiteindelijk de basis van de huidige succesformule, waarbij snacks uit de muur kunnen worden getrokken. De bakkerij werd een keuken, die andere zaken van de familie De Borst en die van franchisenemers bediende.

In 1990 had de zoon van De Borst al het roer overgenomen bij het familiebedrijf. De oude De Borst maakte vorig jaar nog wel de opening van een gloednieuw productiecentrum in Amsterdam-Noord mee.