Opper-Brexiteer Nigel Farage heeft de Britse premier Boris Johnson gewaarschuwd: de Brexit Party van Farage zal bij de aankomende Britse verkiezingen van 12 december voor elke zetel kandidaat verkiesbaar zal stellen… tenzij de premier afziet van de Brexit-deal die hij sloot met de Europese Unie.

Vrijdag zei Farage tijdens een speech in Londen dat hij bereid is een verkiezingspact te sluiten met de Conservatieven om Johnson te helpen een meerderheid in het parlement te krijgen. Maar dat geldt alleen als Johnson zou instemmen met het afblazen van Brexit-overeenkomst die de premier afgelopen maand sloot.

Farage zei dat de overeenkomst tussen de premier en de Europese Unie “geen Brexit is.” Het Verenigd Koninkrijk zou alle nadelen geven van het EU-lidmaatschap, zonder enige inspraak.

De leider van de Brexit Party sprak dreigende woorden richting Johnson: Farage kondigde aan voor “iedere zetel in Engeland, Schotland en Wales” eigen kandidaten naar voren te schuiven bij de parlementsverkiezingen van 12 december aanstaande, mocht Johnson geen verkiezingspact willen sluiten.

Farage heeft Johnson tot 14 november gegeven om zijn Brexit-deal te dumpen en een pact met de Brexit Party te vormen.

Farage biedt Conservatieven alliantie aan met Brexit Party

Als de premier inderdaad zijn eigen Brexit-deal laat vallen en een lossere relatie met de EU doorzet, dan zou de Brexit Party bereid zijn om geen kandidaten naar voren te brengen in 350 kiesdistricten. Dat zou de weg vrijmaken voor een Conservatieve meerderheid, volgens Farage.

Als tegenprestatie zou Boris Johnson de partij van Farage niet in de weg mogen staan in zo'n 150 andere kiesdistricten.

De regering van Johnson heeft een alliantie met de Brexit Party tot nog toe volledig uitgesloten. De premier voert campagne met als motto "Get Brexit done." Hiermee wil Johson een meerderheid in het Britse parlement krijgen die groot genoeg is om zijn deal er doorheen te krijgen.

Farage, die eerder dit jaar de Brexit Party heeft opgericht, zei dat zijn partij nu al genoeg geld heeft voor een stevige verkiezingscampagne. "We hebben meer dan genoeg om campagne te voeren, en om hard campagne te voeren".

Als de Brexit Party inderdaad volledig meedoet aan de verkiezingen, zal zij volgens peilingen waarschijnlijk stemmen krijgen van sommige Leave-stemmers die anders op de Conservatieven van Johnson zouden hebben gestemd.

Farage zei op vrijdag dat hij campagne zou gaan voeren in delen van het land waar de Conservatieven zetels hopen te winnen op 12 december, zoals in het noorden en midden van Engeland en in Wales.

In reactie op de uitlatingen van Farage zei James Cleverly, voorzitter van de Conservatieve Partij: "Met een stem op Farage riskeer je dat Jeremy Corbyn via de achterdeur het premierschap binnensleept. Dan krijgt het land in 2020 twee referenda: één over Brexit en één over onafhankelijkheid van Schotland. Daarmee komt er geen Brexit, maar een parlement dat wederom stuurloos is."

Nigel Farage

Foto: Brexit Party-leider Nigel Farage. Bron: Stefan Rousseau/PA Images via Getty Images

Farage zegt hij ook Labour schade toe zal brengen

De leider van de Brexit Party gebruikte de start van zijn verkiezingscampagne ook om een waarschuwing te geven aan Labour.

Farage zei vrijdag dat de sociaal-democraten, die streven naar behoud van een hechtere relatie met de EU, hun kiezers buiten Londen verloochenen.

Farage gaf aan dat de Brexit Party zetels in het noorden en het midden van het land als doelwit heeft. Het is de verwachting dat Labour in deze gebieden zetels kan gaan verliezen.

LEES OOK: Boris Johnson neemt een grote gok met nieuwe verkiezingen: die kunnen ook het einde van de Brexit betekenen