De schulden liepen hard op bij Miss Etam de afgelopen jaren. Schuldeisers hebben inmiddels 35 miljoen euro geclaimd bij de curator. De doorstart van een deel van de keten moet 12-14 miljoen opleveren.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft haar fiat aan de doorstart van modeketens Miss Etam en Promiss. Er zijn geen bezwaren met betrekking tot de concurrentie, meldde de toezichthouder vrijdag.

Etam stopt na zijn doorstart wel met de zelfstandige kledingwinkels met de naam Promiss. Promiss blijft wel als merk behouden, maar zal niet meer op de gevels staan. Met hoeveel winkels en personeel Etam precies doorgaat, is nog niet duidelijk. De circa tweehonderd filialen van het winkelbedrijf zijn voorlopig nog allemaal open.

Etam ging in april failliet. De curatoren bereikten eerder deze maand al overeenstemming over de voortzetting van delen van de onderneming, maar die wachtte nog op definitieve goedkeuring van de ACM.

De investeerders die verdergaan met Etam onderhandelen nog met de eigenaren van de winkelpanden over lagere huren. De uitkomst van die onderhandelingen is mede bepalend voor de hoeveelheid winkels en het aantal werknemers waarmee een doorstart zal worden gemaakt. De circa tweehonderd winkels zijn voorlopig nog allemaal open. Bij Etam werken ongeveer 2000 mensen.

De curatoren verwachten dat de doorstart uiteindelijk 12 tot 14 miljoen euro voor de boedel oplevert. De claims van de schuldeisers van Etam bedragen ruim 35 miljoen euro. Wat de precieze oorzaken zijn van het faillissement van Etam moet nog worden uitgezocht.

Etam leed al jaren verlies. De verkopen liepen terug en de dameskledingzaken kampten met stevige concurrentie. Afgelopen jaren werd al twee keer fors gereorganiseerd. Het winkelbedrijf stond tot begin dit jaar overigens onder leiding van John van der Ent. Die is sinds kort de nieuwe topman van warenhuisketen V&D.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl