• Koopjesketen Big Bazar dreigt alsnog failliet te gaan.
  • De rechtbank Leeuwarden bepaalde woensdag dat Big Bazar geen verlenging krijgt van een afkoelingsperiode om financieel orde op zaken te krijgen.
  • Hiermee ligt de weg weer vrij voor schuldeisers om een faillissement aan te vragen.
  • Lees ook: Big Bazar heeft bijna €30 miljoen aan schuld 

Big Bazar krijgt van de rechter niet meer tijd om afspraken te maken met schuldeisers. De rechtbank in Leeuwarden heeft voor de tweede keer geweigerd om daartoe een zogeheten afkoelingsperiode in te stellen. Daarmee dreigt opnieuw een faillissement voor de koopjesketen.

Volgens de rechter is een benodigde financiële injectie voor Big Bazar om lopende verplichtingen na te komen namelijk niet ontvangen.

Big Bazar gaf vrijdag tijdens de zitting nog de verwachting uit dat de onderneming op korte termijn een financiële injectie zou kunnen krijgen, waardoor voorlopig aan alle lopende verplichtingen kon worden voldaan. De keten wilde daarvoor zijn Belgische tak verkopen. De 3,5 miljoen euro die dat moest opleveren had de rechter moeten overtuigen. Maar het is afgelopen dagen niet gelukt om de deal op tijd rond te krijgen en het geld is er dus ook nog niet.

Dat laatste was voor de rechter de doorslaggevende reden om de keten niet de begeerde tijdelijk beveiligde status toe te kennen. Maar of dit betekent dat er definitief geen afkoelingsperiode komt, is volgens advocaat Oscar van Oorschot van Big Bazar nog niet zeker. Hij zegt dat Big Bazar nog onderzoekt of de keten die status alsnog kan krijgen als de deal over de Belgische tak komende dagen toch rond komt

Dat de keten in de tussentijd nog niet failliet is verklaard, komt omdat de ondernemingsraad van Big Bazar zich op de valreep nog tot de rechter wendde. Maar nu de reddingspoging van het personeel op niets lijkt uit te lopen, zullen de faillissementsaanvragen, die de voorbije dagen in de wacht stonden, opnieuw moeten worden behandeld.

Directeur Joost Konings van incassobureau Invorderingsbedrijf, die spreekt namens meerdere schuldeisers, denkt dat er geen redden meer aan is. Diverse schuldeisers willen volgens hem nu ook dat de keten failliet gaat, omdat ze niets zien in de pogingen van Big Bazar om financieel orde op zaken te stellen.

Vakbond CNV hoopt nog wel op het uitblijven van een bankroet, of anders op een doorstart waardoor het personeel niet massaal zijn baan verliest.

Topman Big Bazar geeft bedrijf nog 5 dagen

Big Bazar-topman Heerke Kooistra "geeft niet op" en blijf doorgaan met pogingen om de noodlijdende koopjesketen voor een faillissement te behoeden, ondanks de uitspraak van de rechter van woensdag, zegt advocaat Oscar van Oorschot van Big Bazar.

Volgens hem wordt het wel steeds lastiger om nog een uitweg uit de problemen te vinden. "Maar we hebben nog vijfenhalve dag." Van Oorschot doelt erop dat de door schuldeisers ingediende faillissementsaanvragen voor Big Bazar waarschijnlijk pas aanstaande dinsdag door de rechter worden behandeld.

De discounter is naar eigen zeggen ook in onderhandeling met partijen die in ruil voor aandelen extra geld in het bedrijf willen pompen. Dat zou moeten leiden tot een akkoord met alle schuldeisers en dat zou de keten kunnen redden, legt Van Oorschot uit. Maar volgens hem willen die nieuwe financiers alleen verder praten als Big Bazar een afkoelingsperiode krijgt. "We zitten dus eigenlijk in een spagaat."

Lees ook: Big Bazar heeft een ‘afkoelingsperiode gekregen: 15 vragen en antwoorden over wat dit betekent voor schuldeisers en werknemers