Door het einde van coronasteun en hoge energierekeningen vallen volgend jaar veel meer bedrijven om dan dit jaar, voorspelt kredietverzekeraar Atradius. Die denkt dat er ruim driekwart meer bedrijven het hoofd niet meer boven water kunnen houden.

Na het begin van de coronacrisis en het instellen van de coronasteun daalde het aantal faillissementen in 2020 en 2021 naar een bijzonder laag niveau. Dit jaar gaan er iets meer bedrijven failliet. Atradius rekent op een toename van 9 procent, maar dat is nog altijd minder dan de laatste jaren gemiddeld was.

In 2023 vallen er naar verwachting 4.100 bedrijven om, een stijging van 77 procent vergeleken met dit jaar. “Het is onze verwachting dat het aantal faillissementen in 2023 terugkeert naar het niveau van voor de coronacrisis”, vertelt econoom Theo Smid van Atradius. Hij verwijst ook naar landen als Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Australië, waar die normalisatie al dit jaar is ingezet.

Hoewel 4.100 faillissementen fors lijkt, is het nog veel minder dan de piek uit 2013. In de nasleep van de financiële crisis gingen toen 12.500 bedrijven failliet.

Ook wereldwijd denkt Atradius dat er een flinke stijging van het aantal bankroeten komt. Volgend jaar ligt dat aantal de helft hoger dan dit jaar. Dat is een minder grote toename dan in Nederland, maar mondiaal gezien was de toename dit jaar, met 17 procent meer faillissementen, al groter dan in ons land.

Faillissementen in 2022 op laag niveau

Het aantal bedrijven dat in augustus dit jaar failliet is gegaan is nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afgelopen maand. In augustus werden er 147 bedrijven en eenmanszaken failliet verklaard.

Het statistiekbureau benadrukte dat het aantal uitgesproken faillissementen laag is in vergelijking met de periode voordat de coronapandemie uitbrak.

Eind 2022 milde recessie verwacht voor Nederland

Economen van grootbanken ABN AMRO en Rabobank gaan voor eind dit jaar en begin 2023 uit van een milde economische recessie in Nederland.

De torenhoge inflatie heeft volgens Rabobank gevolgen voor vrijwel de hele economie zei Rabo-econoom Frank van Es in september. “Omdat de economische schade van inflatie geleidelijk doorsijpelt in de economie, verwachten we geen grote kortstondige negatieve schok. Eerder denken we dat de groei over een langere periode nagenoeg tot stilstand komt. Voor dit jaar voorzien we een inflatie van 11,4 procent, die vermoedelijk daalt tot 4,9 procent in 2023.”

LEES OOK: Nederlandse industrie krimpt in september: minder nieuwe orders, mede door hoge energieprijzen