Socialenetwerksite Facebook neemt berichtendienst Whatsapp over voor in totaal 19 miljard dollar, omgerekend zo’n 13,8 miljard euro.

Dat maakte Facebook woensdag bekend.

Facebook betaalt 4 miljard dollar in contanten en 12 miljard dollar in aandelen. Als de deal succesvol wordt afgerond dan kunnen de oprichters van Whatsapp en de medewerkers van het bedrijf de komende 4 jaar in totaal voor nog eens 3 miljard dollar aan aandelen Facebook tegemoetzien.

Whatsapp heeft inmiddels meer dan 450 miljoen maandelijks actieve gebruikers en is daarmee één van de grootste berichtendiensten ter wereld.

Berichtendiensten zijn gewild, omdat veel mensen er dagelijks gebruik van maken. Eerder deze week nam de Japanse internetgigant Rakuten de chat- en beldienst Viber over voor 650 miljoen euro.

“Om te overleven heb je een berichtenapp nodig tegenwoordig”, zei de topman van Viber, “want dat is wat de consumenten gebruiken.”

Volgens Facebook-topman Mark Zuckerberg is Whatsapp hard op weg naar een miljard gebruikers en zijn de diensten van WhatsApp “enorm waardevol”.

Facebook, dat vorig jaar tevergeefs probeerde Whatsapp-concurrent Snapchat over te nemen, hoopt via de overname de mogelijkheden voor de gebruikers van zijn eigen populaire sociale netwerk uit te breiden.

Whatsapp blijft zelfstandig bestaan, naast de messengerdienst van Facebook zelf. Whatsapp-oprichter en topman Jan Koum neemt plaats in het bestuur van Facebook. Als Facebook er niet in slaagt toestemming van toezichthouders te krijgen voor de overname dan moet het bedrijf WhatsApp alsnog 1 miljard dollar in contanten en 1 miljard dollar in aandelen betalen.