De sociale netwerksite Facebook koopt de foto app Instagram voor 1 miljard dollar in contanten en aandelen.

Met Instagram kunnen foto’s digitaal worden bewerkt en op sociale netwerksites worden gezet. De foto’s krijgen een vierkante vormgeving, een hommage aan zowel de Kodak Instamatic als de Polaroid camera.

De overname is de grootste in de geschiedenis van Facebook dat acht jaar geleden werd opgericht door Mark Zuckerberg. De transactie wordt naar verwachting in het lopende kwartaal afgerond.

Hoge overnamesom

Instagram, dat pas twee jaar bestaat, stond volgens kenners ook in de belangstelling van Facebook-concurrenten als Twitter en Google. “Instagram zou zeer waardevol zijn geweest voor iedereen die het op wil nemen tegen Facebook”, aldus Lou Kerner van het Social Internet Fund.

Kerner en andere kenners werden verrast door de hoge overnamesom. Instagram is de afgelopen maanden enorm populair geworden en heeft circa 30 miljoen gebruikers, maar haalt nauwelijks omzet.

Zuckerberg noemde de overname een belangrijke stap voor Facebook. "Het is de eerste keer dat we een product en een bedrijf met zoveel gebruikers overnemen." Hij voegde toe geen plannen te hebben om meerdere van dit soort aankopen te doen.