Instagram krijgt een videochat-functie.

Mark Zuckerberg, CEO van Instagram-eigenaar Facebook, maakte dat dinsdag bekend tijdens F8, de jaarlijkse Facebook-conferentie voor ontwikkelaars. Ook meldde hij dat Facebook een eigen datingplatform gaat opzetten.

De circa 200 miljoen gebruikers van Instagram kunnen straks met één of meerdere mensen videobellen. Een nieuw camera-icoontje verschijnt als je de versie van de app hebt die de nieuwe functionaliteit ondersteunt. Net als bij andere videochatapps volstaat een korte klik op het video-icoontje om de modus te activeren.

Niet onbelangrijk is dat je het videoscherm kunt minimaliseren zodat je net als altijd je Instagram-feed kunt blijven volgen.

Schandalen rond Facebook

Zuckerberg gaf zijn eerste grote optreden nadat Amerikaanse Senaatsleden hem aan de tand voelden over het schandaal rond Cambridge Analytica en het al langer slepende probleem dat Facebook heeft met nepnieuws op zijn platformen. De internetgigant is er dus op gebrand om zijn reputatie te redden.

Enerzijds voert het allerlei vernieuwingen door in het privacybeleid. Zo werkt Facebook aan een functie om de browsergeschiedenis op het sociale netwerk te wissen. Met de nieuwe privacyfunctie, genaamd 'clear history', wil het bedrijf het makkelijker maken de lijst met bezochte websites en allerlei cookies te deleten.

Maar Zuckerberg concentreert zich liever op nieuwe functionaliteiten, zoals dus de beloptie van de nieuwe Instagram. "Ik denk dat dit groot gaat worden en dat mensen het erg prettig zullen vinden."

Facebook biedt met Messenger en Whatsapp al twee andere apps die videochats ondersteunen. Het bedrijf zal zich met de videochat bij Instagram echter richten op mensen die die apps juist niet hebben. De concurrenten laten zich raden: Facetime van Apple en Hangouts en Duo van Google. Instagram heeft als foto-app echter al een groter publiek opgebouwd dan die twee toepassingen.

Dating-app van Facebook

Het opvallendst was de aankondiging van een nieuwe dating-functie. De zet is een directe aanval op Tinder, dat vreemdelingen aan elkaar koppelt op basis van hun Facebook-profielen.

Volgens Zuckerberg is de datingdienst vooral bedoeld voor "relaties voor de lange termijn". "Er zijn 200 miljoen mensen op Facebook die op hun profiel hebben aangegeven dat ze single zijn", stelde de Facebook-topman. "Hier valt dus duidelijk iets te doen."

Facebook-leden kunnen straks een apart datingprofiel aanmaken dat hen alleen voorstelt aan mensen die nog geen vrienden van hen zijn en ook een dergelijk profiel bezitten. Vrienden op Facebook kunnen volgens Zuckerberg niet zien dat je naast een normaal profiel ook een datingprofiel hebt.

Beleggers denken in ieder geval dat Facebook een geduchte concurrent gaat worden van apps als Tinder. De beurswaarde van Tinder-eigenaar Match Group daalde met 17 procent na de aankondiging van Zuckerberg. De datingfunctie binnen Facebook wordt later dit jaar getest.

LEES OOK: Met deze simpele tip krijg je 60% meer reacties op dating-apps