Facebook opent de aanval op sites voor tweedehandsspullen als Marktplaats, Craigslist en eBay.

Op maandag heeft het sociale medium in een aantal landen een nieuwe icoontje op zijn mobiele app gezet die ‘Marketplace’ heet en je in de gelegenheid stelt spullen aan mensen in jouw eigen stad te laten kopen en verkopen. De nieuwe knop vervangt de snelkoppeling naar Messenger in de Facebook-app.

De marktplaatsfunctie is deze week alleen nog maar beschikbaar in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland. In de komende maanden wordt ‘Marketplace’ verder uitgerold naar andere landen, waaronder als het goed is ook Nederland.

Facebook is begonnen met ‘Marketplace’, omdat zo’n 450 miljoen gebruikers al elke maand spullen kopen en verkopen via georganiseerde Facebookgroepen, zoals bijvoorbeeld “Meubels Gezocht/Aangeboden“.

Maar toch is het een flinke stap van Facebook om tweedehandsspullen zo’n centrale plek te geven. Toen beleggers daarachter kwamen, daalde het aandeel eBay direct met 4,5 procent waarna het wel weer enigszins opkrabbelde.

Het is niet de eerste keer dat Facebook het probeert met tweedehandsspullen. In 2007 introduceerde het bedrijf een vergelijkbare toepassing die ook Marketplace heette. Toen lukte het niet, maar het is duidelijk dat Facebook hoopt dat het nu wel gaat lukken.

Zo werkt Marketplace:

Als je iets wil kopen opent 'Marketplace' een Messenger-scherm voor de koper én de verkoper. Je kan spullen zoeken op categorie (zoals bijvoorbeeld elektronica) en een apart gedeelte "Your Items" laat zien wat jijzelf in de aanbieding hebt.

Marketplace Message the seller view

Foto: Facebook

Facebook gaat niet zelf de afhandeling van de betalingen of het vervoer van de spullen faciliteren. Maar mensen in de VS die Messenger gebruiken kunnen wel betalingen verrichten via de in die app ingebouwde toepassing voor mobiele betalingen. Marketplace is ontworpen om je spullen aan te bieden in je eigen regio, maar je kan elke stad in elk land waar de toepassing werkt kiezen om te zien wat daar te koop is en berichten te sturen aan andere mensen. Alles kan op Marketplace te koop aangeboden worden, zolang het maar valt binnen de gebruiksvoorwaarden van Facebook (Engels).

Dat betekent geen wapens, illegale drugs, dieren of seksuele diensten. Om in de gaten te houden wat er wordt verkocht vertrouwt Facebook volgens een woordvoerder op de eigen medewerkers die actief  op zoek gaan naar aanstootgevende berichten, samen met gebruikers die kunnen aangeven welke berichten in strijd zijn met de gebruiksvoorwaarden.

Maar dat lijkt voorlopig nog niet te werken want op de eerste dag vonden we tussen het aanbod al drugs, slangen, baby-egels en een vrouw in een behoorlijk suggestieve positie voor de spiegel.

In de komende dagen zal de nieuwe knop beschikbaar komen voor iedere gebruiker boven de 18 jaar oud in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland via een update van de mobiele app.

pdp_us

Foto: Facebook

Zoals je misschien al op is gevallen in de screenshots van Marketplace werkt Facebook ook aan een speciale video-knop. Een woordvoerder zegt dat de knop (waarvan het bedrijf maanden geleden al zei dat het de snelkoppeling naar Messenger zou gaan vervangen) wordt getest bij een aantal gebruikers, maar nog lang niet voor iedereen beschikbaar is. Er is nog wel een snelkoppeling naar Messenger in de met Marketplace verrijkte app. Die staat nu links van het zoekscherm bovenaan.

Marketplace Browse view

Foto: Facebook