Vandaag is de laatste dag dat gedupeerden zich aan kunnen melden voor de extra trekking die de Staatsloterij heeft gepland op 27 mei. De trekking is alleen bedoeld voor deelnemers uit de periode van 2002 tot 2007.

De extra trekking is een uitkomst van de deal die het kansspelbedrijf heeft gesloten met Stichting Staatsloterijschadeclaim.

De Staatsloterij vermeldde jarenlang niet dat ook niet-verkochte loten aan trekkingen meededen. Daardoor konden prijzen vallen op loten die niet waren verkocht, waardoor de winkansen kleiner waren dan de consument dacht.

De misleiding was in 2015 al door de hoogste rechter in ons land vastgesteld, maar tot een goede regeling om de zaak af te wikkelen was het nooit gekomen.

Bijzondere trekking

Iedereen die tussen 2002 en 2007 heeft meegespeeld kan tot vier gratis loten krijgen voor een bijzondere trekking met een totaal prijzenpakket van 13,5 miljoen euro, waaronder vijf keer 1 miljoen euro. Wie mee wil doen, moet wel afzien van eventuele gerechtelijke stappen.

Zelfs mensen die hun loten van jaren terug niet meer in de kast hebben liggen of nabestaanden van overleden loterijspelers, mogen meedoen.

“Wij snappen ook wel dat niet iedereen zijn loten al die jaren heeft bewaard of nog kassabonnetjes heeft”, zei een woordvoerder van de Staatsloterij eerder. Richting mensen waarvoor dat speelt wordt “een gebaar van goede wil” gemaakt, maar de zegsman voegt daaraan toe dat achteraf wel wordt gecheckt of prijswinnaars een geloofwaardig verhaal hebben.

“Stel je wint straks 1 miljoen euro en je zegt dat je je loten altijd kocht bij een bepaalde boekhandel. Dan gaan wij wel kijken of die boekhandel ook echt bestaat”, stelt hij. Erfgenamen kunnen hun overleden familieleden alleen aanmelden voor de trekking op 27 mei als ze ook een akte van overlijden kunnen overhandigen.