Toen carrièrecoach Em Rezkalla een TikTok-post plaatste waarin ze adviseerde om “professioneel hard” te zijn op de werkvloer (professionally mean), werd dat filmpje maar liefst 2,8 miljoen keer bekeken.

“Ik ga het één keer zeggen: je moet dit jaar op je werk een stuk minder aardig zijn, want je was in 2024 veel te lief en welwillend”, zei Rezkalla in haar video begin dit jaar. “Voor de duidelijkheid: wanneer ik ‘hard’ of ‘gemeen’ zeg, bedoel ik assertief, direct en een eigen mening durven uiten.”

Ze gaf voorbeelden, zoals: als je wilt dat een collega zijn of haar gedrag verandert om efficiënter te werken of tijd beter te benutten, zeg het dan. Of als ze iets doen dat jouw werk bemoeilijkt, vraag ze dan of ze ermee willen stoppen.

“De definitie van ‘gemeen’ op de werkvloer, vooral bij vrouwen, is niet echt gemeen,” vertelt Rezkalla aan Business Insider. Ze leerde zelf om zich professioneel harder op te stellen, na eerst een ‘pushover’ te zijn geweest en te ontdekken dat je op die manier niet succesvol kunt opereren.

Af en toe op je strepen staan kan geen kwaad op de werkvloer

Rezkalla raadt aan om eerst te oefenen wat je zegt, wanneer je duidelijke grenzen wilt aangeven op de werkvloer. Ze adviseert ook om dit eerst uit te proberen met iemand die je vertrouwt, in plaats van direct met een manager, "en dan werk je naar boven toe."

Foto: Em Rezkalla

Als een collega bezwaar maakt tegen wat je zegt, raadt ze aan om vragen te stellen over wat ze er niet leuk aan vinden. Rezkalla legt uit dat vragen uitnodigt tot meer betrokkenheid. Door te vragen waarom iets een ander stoort, krijg je beter inzicht of frustraties voortkomen uit persoonlijke voorkeuren over hoe mensen zich zouden moeten gedragen.

Ze benadrukt dat vooral vrouwen zich kunnen afvragen of ze te assertief worden, en dat het daarom essentieel is om de kern van eventuele problemen te achterhalen. Dat kan met vragen als: "Is dit iets dat je vooral bij mij opmerkt?" en "Het je het gevoel dat ik de vergadering overneem?"

"Probeer het te zien als een gesprek met een mens, en niet per se iets dat je ego raakt," aldus Rezkalla.

In haar video bespreekt ze dat wanneer je grenzen aangeeft en voor jezelf opkomt, niet iedereen daar blij mee zal zijn. Rezkalla zegt tegen Business Insider dat haar advies subjectief is en niet voor iedereen werkt. Ze benadrukte dat mensen vooral “emotioneel bewust” moeten blijven.

"Ik probeer mensen niet te maken wie ze niet zijn," zei Rezkalla. "Je moet het gewoon accepteren en je op een manier aanpassen waarbij je je ontwikkelt om meer open te staan voor nieuwe kansen met nieuwe methoden."

Rezkalla wilde oorspronkelijk advocaat worden, maar belandde in de consultancy en werkte ook in accounting en marketing, voordat ze ongeveer vier jaar geleden haar eigen bedrijf als carrièrecoach begon.

LEES OOK: Dit is ‘wraakontslag’ en zo voorkom je dat als werkgever