De partij van de Franse president Emmanuel Macron heeft een absolute meerderheid behaald in het parlement.

Macrons partij La République En Marche (LREM) en haar bondgenoot Modem behaalden 350 van de 577 zetels. Voor een absolute meerderheid zijn minimaal 289 zetels nodig.

Het aantal zetels voor beide partijen is uiteindelijk wel iets minder dan eerder op zondag werd geschat. Toen werd uitgegaan tussen de 355 en 360 zetels.

De voornaamste oppositiepartij wordt Le Républicains, die met haar bondgenoten uitkomt op 130 zetels. De Socialistische Partij, de partij van ex-president Hollande die de afgelopen regeerperiode de grootste was met 273 zetels, valt terug naar 29 zetels.

De linksradicale partij La France insoumise krijgt er 17 en het Front National komt niet verder dan acht. Partijleider Marine Le Pen werd wel gekozen, evenals haar partner Louis Alliot, maar haar rechterhand Florian Philippot en adviseur Gilbert Colliard niet.

Historische winst voor Macron

De winst van Macrons partij is historisch, want de partij is feitelijk gloednieuw. Ze werd op 6 april vorig jaar opgericht.

Met een absolute meerderheid in het parlement krijgt Macron het mandaat om onder meer de arbeidsmarkt te hervormen. Hij wil het makkelijker maken voor bedrijven om mensen te ontslaan en aan te nemen.

Lees ook op Business Insider

Ook wil hij iets doen aan de jeugdwerkloosheid, die momenteel hardnekkig hoog is met 22 procent. In heel Frankrijk zit 9,6 procent van de beroepsbevolking werkloos thuis.

Lage opkomst

Wat de LREM in belangrijke mate voortstuwt, is de persoonlijke populariteit van Emmanuel Macron. Tijdens zijn ontmoetingen met de groten der aarde, onder wie de Russische president Poetin die hij in het slot van Versailles ontving en de Amerikaanse leider Donald Trump, liet hij een goede indruk achter, menen de Fransen.

Zijn overwinning wordt echter getemperd door de lage verkiezingsopkomst van rond 42 procent, een dieptepunt in de naoorlogse Vijfde Republiek.

Veel voorgaande regeringen moesten hun hervormingsambities bijstellen nadat Franse vakbonden of andere belangengroepen in verzet kwamen met stakingen of straatprotesten. Verder heeft Macron in de Senaat nog te maken met een rechtse meerderheid.