Voormalig topman Jeroen van der Veer van Shell, die zelf in 2006 door president Poetin werd gemangeld in de strijd om een groot gasproject, ziet niets in santies tegen Rusland.

De sancties die zijn ingevoerd tegen Rusland leiden vooral tot ergernis, maar brengen een oplossing van het conflict rond Oekraïne niet dichterbij. Dat stelde voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer zondag in het tv-programma Buitenhof.

,,Sancties werken niet”, zei Van der Veer. ,,Ze lokken tegensancties uit, die leiden weer tot ergernis, maar ze lossen nooit iets op. De populariteit van Poetin in Rusland neemt door de sancties ook niet af, die neemt alleen maar toe.”

Uiteindelijk moet er een diplomatieke oplossing worden gevonden voor het conflict, concludeerde Van der Veer, die in zijn jaren bij Shell veel met Poetin te maken had. ,,Dat is heel moeilijk. Daarvoor moeten Moskou en Kiev met elkaar aan tafel en moet Rusland de grenzen van Oekraïne respecteren.”

Shell, Van der Veer en Poetin

Van der Veer heeft zelf ruime ervaring met Poetin. In zijn periode als topman van Shell (2004-2009) stuitte Van der Veer op de ijzeren vuist van Poetin, bij het conflict rond de controle over een groot gasproject bij het Russische schiereiland Sachalin.

Shell had een meerderheidsbelang in het Sachalin-II project, maar Poetin was er niet op gesteld dat buitenlandse partners controlerende belangen hielden in Russische olie- en gasprojecten.

Onder zware druk, onder meer via dreigingen dat Shell Russische milieuwetgeving had overtreden, ging Van der Veer overstag. Hij stemde er eind 2006 in toe dat het Russische staatsbedrijf Gazprom de controle verwierf over het Sachalin-II project. Shell moest het doen met een rol als junior-partner.

Lees ook op Business Insider

Bron: ANP/Z24

Lees ook

Thijs Peters: Waarom sancties tegen Rusland niets oplossen, maar toch nodig zijn

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl