Slobodan Praljak, de verdachte ex-legerleider die woensdag op een zitting bij het Joegoslavië-Tribunaal zei gif te hebben gedronken, is dood.

Dat meldt het Kroatische persbureau Hina op basis van een bron rond Praljak.

Praljak was woensdag net veroordeeld tot twintig jaar cel toen hij een glaasje tevoorschijn haalde en eruit dronk. Hij zei tegen de rechter dat hij gif had ingenomen.

De zitting werd geschorst en hulpdiensten opgeroepen. Praljak overleed naar verluidt in een ziekenhuis in Den Haag.

Generaal in het Kroatisch leger

Praljak was een Kroatisch politicus, maar ook schrijver en regisseur. Ook leidde hij enkele theaters, onder meer in Zagreb en Mostar.

Praljak werkte als ingenieur, doorliep drie universitaire studies, en studeerde onder meer af in de filosofie, met speciale interesse in sociologie.

Tijdens de oorlog in Bosnië werkte Praljak (2 januari 1945) zich snel op tot generaal in het Kroatische leger. Hij had zich in 1991 aangemeld. Het proces tegen hem begon in 2006 en zou uiteindelijk elf jaar duren.

Lees ook op Business Insider

Het Joegoslavië-Tribunaal veroordeelde hem tot twintig jaar celstraf wegens onder meer moord en verkrachting. Zijn dood werd woensdag gemeld nadat het hof hem net opnieuw schuldig had verklaard en de celstraf had bevestigd.

Uitspraak oorlogsmisdaden

Het VN-hof zou woensdag definitief uitspraak doen tegen een handvol verdachten: Jadranko Prlic, Bruno Stojic, Slobodan Praljak, Milivoj Petkovic en Valentin Coric.

Dat zijn onder anderen de ex-premier en vijf andere voormalige politieke en militaire kopstukken van de Kroatische Republiek Herceg-Bosna, een ministaatje ten tijde van de burgeroorlog in Bosnië. Ze staan terecht wegens oorlogsmisdaden tussen november 1991 en april 1994.

Het proces tegen de kopstukken begon voorjaar 2006. Praljak was toen 61 jaar. Hij kreeg in eerste aanleg twintig jaar cel opgelegd, een straf die woensdag in hoger beroep werd bevestigd.

Bekijk hier opmerkelijke moment waarop Praljak het gif tot zich neemt hieronder terug:

Oorlogsmisdadiger drinkt flesje 'gif' leeg

Het moment dat de veroordeelde oorlogsmisdadiger Slobodan Praljak tijdens de zitting in Den Haag een flesje leegdrinkt en vervolgens verkondigt dat er gif in zat:

Posted by NU.nl on Mittwoch, 29. November 2017