Je komt ze in de vakantie overal tegen in Amsterdam: toeristen met rolkoffertjes op zoek naar een slaapplek.

Waar ze terecht komen is volgens dataverzamelaar Nico van Gog duidelijk, zo vertelt hij aan de Telegraaf (€). Hij berekende dat de hoofdstad inmiddels net zoveel particuliere Airbnb-bedden telt als hotelbedden. Koninklijke Horeca Nederland komt op soortgelijke cijfers uit.

Volgens Van Gog telt Amsterdam circa 66.000 bedden op vakantieverhuurwebsites als Airbnb, Wimdu en Homeaway. Dat is vergelijkbaar met het hotelaanbod. “Daarmee gaat Amsterdam in rap tempo Barcelona achterna”, zo vertelt hij aan de krant.

Daling verhuur langer dan zestig dagen

Toch mag de hotelbranche zachtjes in zijn handen klappen. Het aantal Amsterdammers dat zijn woning via Airbnb meer dan zestig dagen per jaar verhuurd is gedaald. Het is niet toegestaan om je woning meer dan zestig dagen per jaar te verhuren. Sinds 1 maart van dit jaar – na overleg met de gemeente – verwijderd Airbnb woningen die langer dan deze periode zijn verhuurd. In mei 2016 had 13 procent van de verhuurders maling aan deze afspraak. In mei 2017 is dat percentage gedaald naar 5 procent.

De hotelsector en inwoners van de stad vinden dat de teugels stakker aangetrokken mogen worden, zo stelt de Telegraaf. Reden? Overlast en oneerlijke concurrentie. Zo moeten hotels aan veel meer eisen voldoen wat betreft brandveiligheid en hygiëne. Veel aanbieders op Airbnb bieden meerdere woningen te huur aan, terwijl je eigenlijk alleen de woning mag verhuren waarin je woont.

Groei van Airbnb in Amsterdam

Graphic designer Kor Dwarshuis maakte een animatie waarin chronologisch de groei van het aantal nieuw geregistreerde Airbnb-huizen in Amsterdam te zien is. Je raadt het al: de kaart van Amsterdam eindigt bedolven onder de witte plekken.

Vooral het tempo waarin dat gaat is indrukwekkend. Klik op de afbeelding voor de link naar de site van Kor Dwarshuis. Druk daar op ‘start’.

Lees ook op Business Insider