Er is niet veel tijd meer om een goede Brexit-deal te sluiten, terwijl er over de moeilijkste punten nog onderhandeld moet worden. Met die woorden waarschuwde EU-president Donald Tusk zijn Britse collega Theresa May vrijdag op een persconferentie.

Hij verwoordde de frustratie onder EU-leiders. Het onderhandelen over een Brexit-deal gaat traag en Tusk vroeg daarom aan May om “haar kaarten op tafel te leggen”.

“Er staat ons nog veel werk te wachten en er zijn nog veel struikelblokken”, zei Tusk. “Als we in oktober een deal willen hebben, moeten we nu voortgang boeken. Dit is de laatste keer dat ik May vraag om vaart te maken.”

Het Verenigd Koninkrijk publiceert volgende week een rapport met daarin de visie die de overheid heeft op de toekomstige relatie tussen het land en de Europese Unie. Dat zou veel onduidelijkheden in de onderhandelingen kunnen wegnemen.

Tegelijkertijd is het voor May moeilijk om haar kabinet mee te krijgen in haar plannen. Het lijkt erop dat May harde standpunten wil afzwakken en dus voorstander is van een ‘zachte’ Brexit, waarbij het VK toegang houdt tot de interne Europese markt en bij de douane-unie blijft.

Tusk sprak na afloop van de top in Brussel waar regeringsleiders vooral gesproken hebben over de aanpak van migratie. Vooraf was afgesproken dat de top over de Brexit zou gaan, maar omdat de onderhandelingen erg moeizaam gaan en migratie een urgenter probleem was, besloten de leiders het voornamelijk daarover te hebben.