- De Europese Commissie is een openbare raadpleging gestart over regels voor hoog-risico AI-systemen.
- Er is behoefte aan duidelijke richtlijnen om discriminatie en schending van grondrechten te voorkomen.
- Iedereen kan tot 18 juli 2025 zijn mening geven over de aanpak van risicovolle AI-toepassingen.
De Europese Commissie heeft een openbare raadpleging geopend om input te verzamelen over de praktische uitvoering van de AI-verordening. Deze wetgeving richt zich op toepassingen van kunstmatige intelligentie die aanzienlijke risico’s kunnen opleveren voor de gezondheid, veiligheid en fundamentele rechten van burgers.
Voorbeelden zijn gezichtsherkenning in openbare ruimten, wervingssoftware en systemen die medische diagnoses ondersteunen.
Behoefte aan concrete richtlijnen
“De huidige (Europese) wet- en regelgeving biedt in de praktijk nog onvoldoende houvast. Daarnaast zijn ook de verantwoordelijkheden rondom het ontwikkelen en toepassen van AI-oplossingen vaak nog onduidelijk”, zegt Johan de Jong van CGI Nederland in een persbericht.
Daarom is er volgens De Jong dringend behoefte aan werkbare richtlijnen en duidelijke verantwoordelijkheden voor ontwikkelaars en gebruikers van AI-systemen.
Een belangrijke stap daarbij is het uitvoeren van maatschappelijke impactanalyses voordat een risicovol systeem wordt ontwikkeld. Zo kan beter worden ingeschat welke effecten AI-oplossingen hebben op kwetsbare groepen en op de samenleving als geheel.
De Europese Commissie benadrukt dat AI niet alleen een technisch vraagstuk is, maar ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid vraagt. Ontwikkelaars, overheden en burgers worden daarom opgeroepen hun stem te laten horen.
De raadpleging staat open voor een breed publiek en loopt nog tot 18 juli 2025. Wie wil bijdragen aan betrouwbare en rechtvaardige AI, kan nu zijn mening geven over de invulling van de nieuwe regels.