In Amsterdam sloot de AEX-index van meest verhandelde fondsen 2,99 punten hoger op 356,14 punten. Die winst van 0,9 procent bracht de hoofdindex dichtbij het hoogste niveau van dit jaar. Dat werd gehaald op 26 april toen de index piekte op 358,23 punten.
De MidKap-index voor middelgrote fondsen won 0,6 procent tot 633,99 punten. De belangrijkste graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 0,9 tot 1,1 procent.
Strategisch zinvolle overname
DSM ging met een winst van 3,9 procent aan kop van de AEX. Marktkenners noemden de overname van Martek, voor 1 miljard dollar, strategisch zinvol. Het chemieconcern won vorige week vrijdag ook al ruim 3 procent, na de bekendmaking van een samenwerking met het Chinese staatsbedrijf Sinochem.
Advies- en ingenieursbureau Grontmij won ruim 6 procent tot 16,66 euro. Bestuursvoorzitter Sylvo Thijssen zei in een interview met ANP-Reuters dat hij de in zijn ogen lage beurskoers van het bedrijf wil aanpakken met desinvesteringen en een verlaging van de schuld. Daarnaast gaf hij aan dat Grontmij, dat door analisten wordt gezien als overnameprooi, volgend jaar waarschijnlijk zelf actief zal zijn op de overnamemarkt.
Favorietenlijst
Andere grote winnaars aan het Damrak waren AkzoNobel (plus 2,3 procent) en Randstad (plus 3,9 procent). Beide bedrijven uit de hoofdindex werden door de analisten van KBC op de favorietenlijst voor 2011 gezet. Heineken kwam ook op die lijst en kreeg er 1,4 procent bij. Zakenbank Theodoor Gilissen was positief over TomTom, waarop de koers van de producent van navigatiekastjes 2 procent steeg.
Detacheerder DPA Group mocht zich ook op warme belangstelling verheugen. Het bedrijf gaf voorbeurs aan dat er gesprekken over samenwerking zijn aangeknoopt met de Nederlandse Interim Groep. De beurskoers van DPA ging ruim 4 procent omhoog.
Ondanks het optimisme op de beursvloeren was er dinsdag ook minder positief nieuws over Europa. Kredietbeoordelingsbureau Moody's overweegt zijn waardering voor Portugees staatspapier te verlagen vanwege aanhoudende onzekerheid over de economische vooruitzichten en oplopende overheidstekorten. In Duitsland viel het consumentenvertrouwen iets lager uit dan analisten hadden verwacht. De euro was aan het einde van de handelsdag 1,3140 dollar waard, tegen 1,3120 dollar op maandag.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl