In Amsterdam zorgde Unilever echter voor een domper met de publicatie van een teleurstellend tussentijds handelsbericht. De omzet groeide in het eerste kwartaal minder hard dan verwacht en het bedrijf blijft last houden van de stijgende grondstoffenprijzen. Dat leverde Unilever een koersverlies op van 3,6 procent, waarmee het een van de weinige dalers in de AEX was.
De graadmeter van grote fondsen op het Damrak zelf stond na het middaguur 0,2 procent in de plus op 360,37 punten. De MidKap, de index van de middelgrote fondsen, ging 0,1 procent vooruit tot 650,95 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen respectievelijk 0,6 en 0,4 procent, de Londense FTSE was onveranderd.
Shell
Naast Unilever maakte ook Shell, het zwaarstwegende fonds in de AEX, kwartaalcijfers bekend. Daar waren beleggers wel enthousiast over. Het aandeel Shell won 0,3 procent. Het concern wist in het eerste kwartaal een lagere productie te compenseren met hogere winstmarges en de opbrengst uit de verkoop van bedrijfsonderdelen. ,,Uitstekende cijfers”, aldus een analist van Theodoor Gilissen.
De cijfers van Randstad (min 0,6 procent) werden minder goed ontvangen. De uitzender zag de totale omzet vorig kwartaal met ruim een vijfde groeien. Dat ook de Nederlandse markt groei liet zien, was een opluchting, stelde analist Gert Steens van SNS Securities. Beleggers deden het aandeel toch van de hand.
Wessanen
Bij de middelgrote fondsen prijkte voedingsmiddelenconcern Wessanen bovenaan met een koerswinst van 4,4 procent. Dat was eveneens te danken aan beter dan verwachte cijfers over het eerste kwartaal. ,,De Europese winkels bleven het goed doen, zowel op het gebied van organische groei van de verkopen als van de opbrengsten'', aldus een analist van SNS.
Op de valutamarkt zette de euro zijn opmars voort en noteerde 1,4835 dollar, tegen 1,4660 dollar bij het slot van de Europese beurzen woensdag. Het was voor het eerst in bijna anderhalf jaar dat de grens van 1,48 dollar werd overschreden. Het vooruitzicht van een aanhoudend los monetair beleid in de Verenigde Staten trok investeerders naar de Europese munt.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl