De Europese bankenunie is beklonken. Dinsdag stemde het Europees Parlement met een overgrote meerderheid in met het saneringsfonds voor falende banken. Naast toezicht op de bankensector is dit een ander zeer belangrijk bouwblok van de Europese bankenunie. Die moet voorkomen dat de belastingbetaler opdraait voor wanbeleid bij banken.

Ook gaven de Europarlementariërs hun goedkeuring aan regels voor betere bescherming van spaarders en heldere regels bij de redding of ontmanteling van financiële instellingen. Er was al overeenstemming met de EU-lidstaten.

Historische dag

CDA-Europarlementariër Corien Wortmann-Kool, die over deze dossiers onderhandelde, sprak van een historische dag in de geschiedenis van de muntunie. Zij onderstreepte dat de Europese aanpak van de bankensector belangrijk is voor het herstel van vertrouwen in de euro, maar ook in de bankensector.

Banken moeten in de toekomst meer kapitaal in kas houden om schokken op te kunnen vangen. Bovendien moeten beleggers in banken en grote spaarders eerst meebetalen als een bank toch in zwaar weer raakt (de zogeheten bail in). Pas als dat niet werkt, komt het saneringsfonds, dat door de banken zelf wordt gevuld, om de hoek kijken.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl