• De landen van de Europese Unie hebben deze maand besloten tot een prijsplafond voor gas op de groothandelsmarkt.
  • Financieel directeuren van grote Nederlandse energiebedrijven zijn kritisch, zo blijkt uit een rondetafelgesprek met CFO.nl.
  • “Wat essentieel is voor stabiliteit op de markt is een fysieke balans. Die opgave ga je niet te lijf met prijsplafonds voor de inkoop.”

De landen van de Europese Unie hebben deze maand besloten om op de groothandelsmarkt een prijsplafond in te stellen van maximaal 180 euro per megawattuur, ondanks bezwaren van onder meer de Nederlandse regering. Ook financieel directeuren van energiebedrijven zoals GasTerra, Gasunie, Enviem, Vattenfall, Stedin en Alliander zijn kritisch over het Europese prijsplafond, zo blijkt uit een verslag van een rondetafelgesprek van CFO.nl.

“Ik denk dat de ellende niet te overzien is wanneer de politiek van buitenaf opeens gaat rommelen in het complexe bouwwerk van vraag een aanbod door kunstmatig aan prijzen te gaan sleutelen. Je gaat er dan achter komen dat ingrijpen veel complexer is dan je van te voren voorzag, zoals nu ook al blijkt uit de het plafond voor huishoudens”, zegt CFO Flip van Koten van GasTerra over het beoogde prijsplafond.

Financieel directeur Janneke Hermes van Gasunie is het daarmee eens: “Wat essentieel is voor stabiliteit op de markt is een fysieke balans. Die opgave ga je niet te lijf met prijsplafonds voor de inkoop. Die doen alleen iets met de vraagkant, het aanbod verander je er niet mee.”

LEES hier het hele verslag van het rondetafelgesprek over de energiecrisis op CFO. nl