De PvdA vindt het nu ,,onverantwoord” om tegen de voorstellen te stemmen. ,,Meer gecoördineerd economische financieel beleid in de EU is van levensbelang.” De Europarlementariërs van GroenLinks stemden uiteindelijk ,,schoorvoetend” voor. Volgens de partij, die ook afweek van de stem van de Europese fractie, is het akkoord beter dan wat er nu is, maar gaat het niet ver genoeg.

Het Nederlandse ministerie van Financiën is blij met de strengere sancties voor eurolanden, maar wil verder gaan. ,,Een goede stap op weg naar meer”, aldus een zegsman in een reactie. Begin deze maand bepleitte het kabinet de komst van een eurocommissaris die toeziet op het naleven van begrotingsregels.

Verheugd

Volgens de nieuwe regels krijgt de Europese Commissie meer macht om eurolanden aan te pakken, als ze de fout ingaan. Lidstaten kunnen zo’n sanctieprocedure alleen met meerderheid van stemmen terugdraaien. Bovendien moeten ze dan in het Europees Parlement komen uitleggen, waarom ze tegen de commissie ingaan.

Namens het Europees Parlement onderhandelde CDA-er Corien Wortmann. Zij reageerde woensdag verheugd. ,,Met deze wetgeving kunnen lidstaten niet meer ontkomen aan begrotingsdiscipline.” Volgens Wortmann is de Europese Commissie ,,de onafhankelijke begrotingsautoriteit”.

Stroef

De onderhandelingen tussen het Europarlement en de lidstaten verliepen stroef mede door weerstand bij Frankrijk en Duitsland. De invoering van de zes voorstellen om het financieel en economisch beleid van de Europese lidstaten te controleren, het zogeheten sixpack, is bedoeld om in de toekomst een nieuwe schuldencrisis te voorkomen.

Van de 736 Europarlementariërs stemden er 354 voor het akkoord. 269 Europarlementariërs verwierpen het.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl