De Europese Commissie peilt hoe in de Europese chipindustrie gekeken wordt naar China’s omvangrijke productie van oudere generatie computerchips. Het is mogelijk dat Brussel in een later stadium ook wil ingrijpen op deze markt, die onder meer voor de Nederlandse chipmachinemaker ASML erg belangrijk is.

Persbureau Reuters hoorde van ingewijden dat om feedback wordt gevraagd in aanloop naar twee onderzoeken die in september plaatsvinden. Een woordvoerder van de commissie bevestigde vervolgens dat Brussel een “gericht overleg met de industrie is begonnen om het gebruik van oudere chips in toeleveringsketens verder te beoordelen”.

Het is onduidelijk welke acties precies uit de peilingen kunnen voortvloeien. In een antwoord per e-mail op vragen van Reuters stelde de woordvoerder dat de Europese Unie en de Verenigde Staten “gezamenlijke of coöperatieve maatregelen kunnen nemen om afhankelijkheden of verstorende effecten aan te pakken”.

China investeert de laatste tijd flink in het opvoeren van de eigen productie van oudere chipmodellen. Dat komt deels doordat de VS en andere westerse landen eerder zelf begonnen om China de toegang te beperken tot het kopen of maken van geavanceerdere computerchips.

Voor een bedrijf als ASML zijn de Chinese investeringen niet per se slecht nieuws. China's productie-uitbreidingen stuwen immers de vraag naar apparatuur die ASML maakt.

Maar voor chipmakers als het Duitse Infineon, het Franse STMicroelectronics en het Nederlandse NXP is de situatie ingewikkelder. Zij hebben te maken met toenemende Chinese concurrentie, maar doen ook zaken in China.

Brussel zou ook willen weten in hoeverre andere Europese bedrijven werken met Chinese chips. Dit geldt bijvoorbeeld voor de lucht- en ruimtevaart, de autosector, de gezondheidszorg en energiebedrijven.

De spanningen tussen Brussel en Beijing lopen recent op. Deze week zijn in de EU juist hoge importheffingen voor Chinese elektrische auto's ingevoerd. De heffingen moeten een eind maken aan de oneerlijke concurrentie die China zou bedrijven door eigen fabrikanten te subsidiëren. China werkt op zijn beurt ook aan maatregelen die Europese bedrijven kunnen raken.

Eerder werd al duidelijk dat China onderzoekt of extra importheffingen op Europees varkensvlees mogelijk zijn. Volgens analisten zouden strafheffingen op varkensvlees vooral Spanje, Nederland en Denemarken raken. China onderzoekt ook of antidumpingheffingen mogelijk zijn op Europese sterkedrank, wat vooral Frankrijk zou treffen.

LEES OOK: EU zet hogere importheffingen op Chinese elektrische auto’s door, ondanks tegensputteren van China