Om de uitdagingen van deze tijd aan te kunnen is eenheid en meer Europa nodig. Dat was woensdag de boodschap van de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens een gezamenlijk bezoek aan het Europees Parlement in Straatsburg.

Beide leiders riepen op tot eendracht bij de aanpak van de migratieproblematiek, maar ook bij de versterking van de eurozone, het conflict in Oekraïne en de strijd tegen terrorisme.

Tijdens hun toespraak steunden de twee de onlangs afgesproken Europese plannen voor de aanpak van de migratiecrisis zoals de verdeling van vluchtelingen over heel Europa en de ondersteuning van grenslanden bij de verwerking van migranten.

Trage reactie vluchtelingenprobleem

 

Wel erkende Hollande dat Europa “te traag” was met in te zien dat de problemen in het Midden-Oosten en Afrika ook gevolgen zouden hebben voor Europa. “Vluchtelingen zochten naar licht, Europa was dat licht niet.”

Hij voegde toe dat Europa "eindelijk" een plan heeft en hij waarschuwde dan ook dat "als Europa niet snel begint de vluchtelingencrisis in te dammen, een totale oorlog dreigt''. "Europa moet dringend een oplossing vinden voor het conflict dat honderdduizenden mensen op de vlucht deed slaan in Syrië."

De cohesie en moed die Europa altijd toonde "toen het er echt toe deed'' is nu dan ook nodig, zei Merkel. Zij en Hollande riepen op tot solidariteit en niet tot nationalisme. "Crises roepen angst op, maar terugtrekking in de nationale schulp is niet de oplossing", zei de president. "Alleen een sterk Europa kan ons beschermen.'' Hij noemde het weer instellen van nationale grenzen een "tragische vergissing".

Boegeroep en gehoon

Dat kwam hem op gehoon en boegeroep van eurosceptische fracties te staan. "Ik vertegenwoordig vrije Europeanen'', zei de Franse politica Marine Le Pen van Front National. "Ik wil een Europa met nationale staten." Een sneer was er voor beide leiders. "Dank u wel mevrouw Merkel dat u uw vicebondskanselier hebt meegenomen."

Tegengas was er ook van onder meer de Britse eurosceptische politicus Nigel Farage. Volgens hem is er geen eendracht in de Europese Unie, maar domineert Duitsland alles. Hij acht de kans daarom groot dat Groot-Brittannië de unie verlaat. Hollande antwoordde daarop: "Er is maar één route voor hen die niet overtuigd zijn van Europa. Vertrek! Dat is de enige manier."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl