Terwijl Rusland en China bijzonder actief zijn in Afrika, heeft Europa maar weinig aandacht voor het continent.

De Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking Gerd Müller ziet megakansen en vreest die te missen als Europese bedrijven niet oppassen.

In Duitsland beheersten de afgelopen weken felle debatten rondom immigratie. Zo dreef de minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) zijn eigen bondskanselier Angela Merkel (CDU) in het nauw door te eisen dat de Duitse grenzen dicht moeten. Vaak werden hierbij allerlei angstbeelden over Afrika opgeroepen.

Een heel ander geluid komt nota bene van Seehofers partijgenoot, de minister van Ontwikkelingssamenwerking Gerd Müller (CSU). Hij vindt de Duitse grensdiscussie ‘overbodig’ en eist dat Europa het huidige Afrikabeleid radicaal verandert, zegt hij tegen de Rheinische Post.

“Europa staat op het punt om megakansen te missen in Afrika”, aldus Müller. Om dat te voorkomen wil hij dat de EU een eurocommissaris voor Afrika instelt “bij wie alle lijnen voor een eenduidig Afrikabeleid samenkomen”.

Europa loopt kansen mis in Afrika

Doel van dit nieuwe beleid zijn vooral economische belangen. De EU verdoet de mogelijkheid om Afrika als ‘kansencontinent’ te zien, zegt Müller.

De conservatieve minister eist dat het continent prioriteit krijgt in de Europese begroting, ‘in plaats van vast te houden aan denkbeelden uit de jaren tachtig’.

Tussen 2021 en 2027 is er in Brussel 39 miljard euro gereserveerd voor Afrika, nog niet eens een tiende van het bedrag dat bestemd is voor de landbouw. Dat laat zien hoe weinig aandacht Europa aan Afrika schenkt, zo klinkt de kritiek van Müller.

China en Rusland daarentegen investeren op grote schaal in schaarse grondstoffen zoals coltan en lithium die nodig zijn in de digitale en elektrische industrie.

LEES OOK OP DUITSLANDNIEUWS.nl: