Het nieuws dat de grens straks weer opengaat voor vakantiegangers, ontlokte een stormloop op boekingen voor Zuid-Europese campings en bungalows.

Wie liever wat verder reist voor een tropisch uitje in het najaar, kan profiteren van een fijne (valuta)meevaller.

Zo is de euro tijdens de coronacrisis meer waard geworden ten opzichte van onder meer de Turkse lira en de Thaise baht, aldus valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.

ANALYSE – Een paar weken vakantie vieren is een goede manier om het nare gevoel van avondklokken en lockdownmaatregelen weg te spoelen.

Voor veel Nederlanders is geld niet het struikelblok om er lekker tussenuit te gaan. We konden maandenlang nauwelijks de deur uit en kregen hierdoor nauwelijks de kans om geld uit te geven.

Dit is ook duidelijk te zien aan de spaarberg van Nederlandse huishoudens. Die groeide sinds begin 2020 met meer dan 30 miljard euro tot maar liefst 400 miljard euro. En dankzij de versoepelingen die eraan zitten te komen, is corona straks ook geen reden meer om thuis te blijven.

Naar verwachting vieren miljoenen Nederlanders de zomervakantie straks in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje of Portugal. Maar het kan ook geen kwaad om eens te kijken of het een optie is om aan het eind van het jaar de tropische zon op te zoeken.

De gespaarde euro’s zijn namelijk in verre landen een stuk meer waard dan voor de coronapandemie.

De Turkse lira is bijvoorbeeld in de afgelopen vijftien maanden met 35 procent gedaald en het Egyptische pond ging met bijna 10 procent onderuit.

Ook valuta’s van populaire bestemmingen in Azië en Latijns-Amerika leverden terrein in: minus 10 procent voor de Thaise baht en minus 16 procent voor de Mexicaanse peso.

Inflatie in VS zet valuta van opkomende landen onder druk

De beleggingswereld kijkt door een heel andere bril naar de koersbewegingen van deze munten dan vakantiegangers. Achter de koersdalingen gaat namelijk veel meer schuil dan het stilvallen van de toeristensector – die in veel landen een belangrijke economische motor is.

Met name de oplopende inflatie in de Verenigde Staten is een reden waarom de valuta’s van opkomende landen volgens veel specialisten weer onder druk komen te staan.

Als de Fed de rente verhoogt om die inflatie in te dammen, kan dat de dollar een impuls geven. Een hogere rente maakt het namelijk aantrekkelijker voor investeerders om hun vermogen in een bepaalde munt aan te houden.

Een duurdere dollar is ook slecht nieuws voor bedrijven en overheden uit opkomende markten, die leningen in Amerikaanse munten hebben uitgeschreven.

Verder speelt het economische beleid van opkomende landen mee bij de dalende valutakoersen. Afgelopen maart ging de Turkse lira bijvoorbeeld in één klap met 15 procent onderuit, nadat president Recep Erdoğan de directeur van de centrale bank ontsloeg. De enige reden was dat die man zijn werk wilde doen: de rente verhogen om de inflatiestijging in te dammen.

Zonaanbidders en andere reizigers hebben geen boodschap aan dit soort beslissingen. Voor deze groep is het vooral goed nieuws dat de waarde van hun euro’s de komende tijd mogelijk nog wat verder stijgt ten opzichte van valuta's in verre vakantielanden.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.