• De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met historisch grote winsten gesloten.
  • De Dow Jones-index won bijna 11 procent tot 20.704,91 punten. Dat is de grootste stijging binnen een dag sinds 1933, ten tijde van de Grote Depressie.
  • De beurzen werden opgestuwd door de hoop dat een groot noodpakket van de Amerikaanse regering door de Senaat wordt geloodst.

Op de Amerikaanse beurs won de brede S&P 500-index dinsdag 9,4 procent tot 2.447,33 punten en technologiebeurs Nasdaq kreeg er 8,1 procent bij tot 7.417,86 punten.

De forse stijgingen aan de Amerikaanse beurzen volgen op flinke sprongen bij beurzen in Europa, waaronder Amsterdam. De AEX sloot dinsdag bijna 9 procent hoger, de grootste sprong sinds de financiële crisis van 2008.

De beurzen werden opgestuwd door hooggespannen verwachtingen dat een historische noodpakket van de Amerikaanse regering door de Senaat wordt geloodst. Minister van Financiën Steven Mnuchin meldde dat hij een “constructief” gesprek heeft gevoerd met de leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer.

Het aantal knelpunten in het steunpakket waarover de Democraten en de Republikeinen het oneens zijn, lijkt te zijn gedaald. Stemmingen over het noodpakket liepen al twee keer op niets uit vanwege ontevredenheid bij de Democraten.

Verder droeg ook het schrappen van bedrijfsinvesteringen vanwege de coronacrisis bij aan de positieve stemming. Chevron won bijna een kwart aan beurswaarde, nadat het bedrijf had laten weten zijn kapitaaluitgaven te verminderen en aandeleninkopen op te schorten.

In het kielzog sloot ook branchegenoot ExxonMobil (plus 12,7 procent) fors hoger. Ook oliedienstverleners als Schlumberger en Halliburton, die beloofden hun uitgaven te beperken, stonden met plussen tot 27 procent bij de winnaars.

Levensmiddelenconcern Mondelez, dat goede zaken doet vanwege hamsterwoede, won 11,3 procent. De onderneming gaat zo'n 10.000 medewerkers in de distributie, productie en verkoop tijdelijk beter belonen.

Techreuzen flink omhoog op de beurs

Het aandeel Facebook won dinsdag 8,7 procent. Het techbedrijf zou een belang willen nemen in het Indiase telecommunicatiebedrijf Reliance Jio. Dat meldde de Financial Times op basis van ingewijden.

Facebook zou zijn aanwezigheid in India willen versterken omdat daar veel groei valt te behalen. Techbedrijven Google en Microsoft zouden eveneens toenadering zoeken tot het Indiase bedrijf. Apple won bijna 10 procent aan beurswaarde. Het bedrijf zou plannen hebben om vanaf april de deuren van zijn winkels weer te openen.

Autofabrikant Ford Motor, technologieconcern 3M en industrieconglomeraat General Electric (GE) kregen er tot 23 procent bij. Zij gaan zich toeleggen op de productie van beademingsapparatuur waar veel ziekenhuizen op zitten te wachten.

Een vat Amerikaanse olie werd 3 procent duurder op 24,05 dollar. Brentolie steeg 0,7 procent in prijs tot 27,21 dollar per vat. De euro was 1,0771 dollar waard, tegen 1,0788 bij het slot in Europa.

LEES OOK: AEX bijna 9 procent omhoog, beste dag sinds financiële crisis van 2008