De Russische president Vladimir Poetin was niet onder de indruk van de eerste strafmaatregelen die Europa heeft genomen. Strengere sancties zijn nodig, maar de ene sanctie brengt het ene land meer schade toe dan het andere.
Het opschorten van de besprekingen over het versoepelen van de visumregels en het reisverbod voor 21 Russen, Oekraïners en Krim-Russen, heeft weinig effect gehad. Een duidelijker signaal lijkt nodig om Vladimir Poetin duidelijk te maken dat zijn annexatiepolitiek wel degelijk gevolgen heeft.
Maar wat dan? Dat is een groot probleem, want Europa is verdeeld over het soort sancties. De discussie in de wandelgangen gaat echter niet over welke strafmaatregelen het beste zouden werken. Nee, de discussie gaat over het verdelen van de pijn.
Britten: stel een wapenembargo in
De Britten hebben de export van militaire middelen naar Rusland opgeschort en pleiten voor een wapenembargo. Dat is tegen het zere been van de Fransen. Kijk je naar de cijfers, dan snap je meteen waarom.
De totale waarde van de Britse wapenexport richting Rusland bedraagt ongeveer 100 miljoen euro. De Fransen hebben bij een wapenembargo echter veel meer te verliezen: 1,4 miljard euro, waaronder de levering van twee oorlogsschepen.
De Fransen roepen daarom dat een wapenembargo geen zin heeft. Rusland heeft wapens genoeg, dus de betekenis zou hooguit symbolisch zijn, aldus een hoge functionaris tegen The Wall Street Journal.
Frankrijk: bevries banktegoeden oligarchen en importeer minder gas
Nee, wat volgens Parijs Moskou echt pijn zou doen, is het bevriezen van de banktegoeden van de Russische oligarchen, de ultra-rijke zakenlui gelieerd aan Poetin. En waar hebben die oligarchen hun geld gestald? In Londen en waarschijnlijk ook deels in Nederland.
Grote kans dat de zowel de Britten als de Nederlanders zullen proberen de sancties een andere richting op te sturen.
Duitsland: dreigen, dreigen niets doen
Een andere suggestie van Parijs, dat Europa maar wat minder gas en olie uit Rusland moet importeren, is weer tegen het zere been van de Duitsers en Italianen, die afhankelijk zijn van de toevoer van Russisch gas.
Duitsland is het machtigste land van Europa, maar ook het land dat het meest te verliezen heeft bij een handelsoorlog met de Russen. Want niet alleen importeert het meer gas uit Rusland, Duitse multinationals als Siemens, Volkswagen en Daimler hebben grote belangen in Rusland.
Berlijn is bij monde van Angela Merkel wel voor strengere sancties, maar is nog niet heel concreet bij het invullen ervan. Het ligt echter voor de hand dat ook Duitsland bij de onderhandelingen over strengere sancties later deze week het eigen belang vooropstelt.
De Krim is van Poetin
De kans dat Brussel snel met sancties komt waar de Russische president echt van zal schrikken, lijkt dan ook niet heel groot. De buit, de Krim, is binnen.
Waarschijnlijk gokt Poetin erop dat tegen de tijd dat de heren en dames het eens zijn over een geschikte straf, hij met een kleine concessie, zoals de belofte Oost-Oekraïne niet binnen te vallen, de sancties af kan wenden.
Lees ook
Jeroen de Boer: Poetin en de Europese Energiewende
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl