- De EU komt met een groot pakket aan voorstellen om het voor startups makkelijker te maken zaken te doen in Europa.
- Het is de bedoeling om wetgeving voor startups in de verschillende lidstaten meer te harmoniseren, om bureaucratie te verminderen.
- Startups verlaten Europa momenteel nog geregeld, omdat er te weinig kapitaal en talent in de EU is.
- Lees ook: Druk op diversiteit en talent in de VS biedt kansen voor Europa, volgens een serie-ondernemer die namens de EU startups helpt groeien
De Europese Commissie werkt aan een breed pakket aan wetsvoorstellen om het startups te vergemakkelijken zaken te doen in de EU. De maatregelen zouden zorgen voor minder bureaucratie.
Dat meldt de Europese nieuwssite Euractive woensdag. De redactie is in het bezit van een document waarin de maatregelen staan omschreven.
De EU zit met een probleem. Succesvolle startups gaan vaak naar de VS, omdat zij daar gemakkelijker hogere bedragen aan groeifinanciering kunnen bemachtigen.
Opschalen in de EU is soms ingewikkeld door een “onvoltooide Europese interne markt, versnipperde regelgeving en onvoldoende gebruik van overheidsaanbestedingen”, zo leest ook het document. Ook hebben startups last met het aantrekken van talent.
Regels voor startups vereenvoudigen
Tijd dus om daar wat aan te doen, volgens de Europese Commissie. Het orgaan komt nog deze maand met een brede waaier aan maatregelen, die via Euractive lijkt te zijn uitgelekt.
De commissie wil de regels voor startups in de EU vereenvoudigen, bijvoorbeeld rondom het vennootschapsrecht en het arbeidsrecht. Ook het belastingrecht zou worden geharmoniseerd, "bijvoorbeeld met betrekking tot de belastingheffing op aandelenopties van werknemers".
Dit lijkt te wijzen op een pan-Europese maatregel om aandelen voor medewerkers fiscaal gunstiger te behandelen. Nederland wil soortgelijke wetgeving in 2027 invoeren, bleek al eerder. In het document van de EC wordt nu gerept over een implementatie in al het eerste kwartaal van 2026.
Nieuw fonds voor scaleups
Ook komt er in 2026 een zogeheten Scaleup Europe Fund, bedoeld om deeptech-scaleups in Europa aan nieuwe financiering te helpen. Hoeveel kapitaal er in dit fonds gaat zitten, blijft onbekend.
Het kan in ieder geval gezien worden als een poging van de EC om startups in Europa te houden. Daarnaast wil de EC het Angel-investeerders gemakkelijker maken om geld te steken in startups. Ook komen er "nieuwe instrumenten" voor het financieren van startups in de defensiebranche.
Nog een spraakmakend voornemen uit het rapport: de EC wil een aanbeveling doen om belastingregels voor personeel dat op afstand werkt in de verschillende lidstaten te harmoniseren voor start- en scaleups. Bedrijven zoals Remote van ondernemer Job van der Voort bouwden een businessmodel rondom het begeleiden van bedrijven met remote-plannen door de juridische rompslomp. Als het aan de EC ligt, moet die rompslomp dus binnen de EU versimpeld kunnen worden.
Nieuw visumbeleid voor talent
Ook wil de EC eind dit jaar een nieuwe 'EU Visa Strategy' implementeren, waardoor topstudenten, onderzoekers en ondernemers uit landen buiten de EU gemakkelijker naar ons continent gehaald kunnen worden. Het lijkt erop dat de EC hiermee ook hengelt naar Amerikaans talent, dat zich door het nieuwe regeerbeleid minder senang voelt in eigen land. De European Innovation Council (EIC), die van de EC meer taken zal krijgen, verwacht dat meer talent uit de VS de komende tijd naar de EU zal verhuizen.
Boardlid Mali Baum ziet hier zelfs 'momentum voor, zei ze onlangs tegen Business Insider Nederland. "Er is daar iets aan het veranderen. Daar kun je niet omheen. Al zou slechts 5 procent van het talent van Silicon Valley de VS verlaten, dan is dat voor Europa een kans. Denk aan academici, startups en investeerders die op zoek zijn naar een alternatief."
Het pakket aan regels zal naar verwachting eind mei officieel naar buiten worden gebracht. Wijzigingen in de maatregelen kunnen nog in 2025 en 2026 plaatsvinden.