Functionarissen van de Europese Unie zijn bang dat ze worden afgeluisterd door de Britse geheime dienst.

In juli vond er een gevoelig intern overleg plaats in Brussel. Opvallend genoeg wist de Britse regering al binnen een paar uur na dat overleg, wat er besproken was.

Het vermoeden van afluisterpraktijken ontstond nadat Sabine Weyand, de rechterhand van EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier voor de Brexit, op 13 juli aan de bel trok. Dat zegt een hoge EU-bron tegen de Britse krant The Telegraph.

Op 5 juli zat Weyand samen met een aantal andere functionarissen in een vergadering waar een ‘politiek gevoelige’ presentatie werd gegeven. Tijdens de presentatie werd een ‘behoorlijk negatieve’ economische analyse van de plannen van May besproken. De plannen moest May nog bespreken met haar kabinet.

Voor de Britten was het daarom belangrijk dat de slides niet zouden worden gepubliceerd, want de analyse had namelijk geïnterpreteerd kunnen worden als kritiek op de plannen van May, zegt de bron.

Slechts een paar uur na de presentatie begonnen Britse functionarissen 'op het hoogste niveau' met lobbyen bij de Europese Commissie - en met succes, want de slides zijn uiteindelijk niet gepubliceerd.

Hoe wisten de Britten van intern overleg in Brussel?

Bij de EU zorgde dit wel voor achterdocht: Weyand  rapporteerde later dat het kon 'niet kon worden uitgesloten' dat de Britten op de een of andere manier hadden meegeluisterd.

Toch maakte het uiteindelijk voor May weinig uit. Op 6 juli legde ze op het landgoed Chequers haar plannen voor een zachtere variant van de Brexit voor, waarbij de goederenmarkt nauw blijft aangesloten bij de Europese Unie. Het voorstel werd niet goed ontvangen door felle Brexiteer binnen het Britse kabinet. Prompt stapten Brexit-minister David Davis en minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson op.

Het nieuws over de vermeende Britse afluisterpraktijken komt overigens op een gevoelig moment naar buiten. Britse onderhandelaars zijn donderdag in Brussel om te overleggen over technische details van de Brexit. Er wordt niet verwacht dat er op korte termijn veel vooruitgang wordt geboekt.