EU-president Donald Tusk roept de 27 EU-leiders op een langer Brexit-uitstel te overwegen dan waar de Britse premier Theresa May zelf om vraagt.

De verdeeldheid binnen het Britse parlement over de Brexit-deal geeft weinig aanleiding te geloven dat het ratificatieproces ervan voor eind juni kan zijn afgerond, schrijft hij in zijn uitnodigingsbrief voor de EU-top woensdag in Brussel. May wil uitstel van de deadline tot 30 juni.

Tusk schrijft dat een kort uitstel dreigt te leiden tot steeds nieuwe korte uitstelperiodes en spoedbijeenkomsten. Daardoor zouden er ook telkens “cliffhang”-momenten zijn waarbij de Britten alsnog zonder afspraken, op een chaotische manier, de EU zouden verlaten. Die situatie zou het gewone werk van de EU de komende maanden overschaduwen en tot blijvende onzekerheid bij burgers en bedrijven leiden, aldus Tusk.

De Pool pleit daarom voor een “flexibel uitstel” zolang het nodig is maar van maximaal een jaar. Zodra de Brexit-deal door alle partijen is goedgekeurd kan het Verenigd Koninkrijk dan uit de EU. Een langer uitstel geeft de Britten ook de kans hun “Brexit-strategie te heroverwegen”, aldus Tusk.

Tusk stelt wel voorwaarden aan zo’n flexibel uitstel. Het terugtrekkingsakkoord over de scheidingsvoorwaarden kan niet worden opengebroken en Londen moet tijdens deze periode “welgemeend” blijven samenwerken binnen de EU. “We moeten onthouden dat het Verenigd Koninkrijk als lidstaat volle rechten en verplichtingen heeft. In elk geval kan de Britse regering desgewenst op elk moment het artikel 50 eenzijdig intrekken.”

In artikel 50 van het EU-verdrag staan de spelregels voor terugtrekking uit de EU.

LEES OOK: Brexit heeft de Britse economie tot nog toe €77 miljard gekost – en het VK is nog niet eens vertrokken uit de EU