De EU-lidstaten denken dat ze voldoende handreikingen kunnen doen om het Europees Parlement tevreden te stellen over het Europees saneringsfonds voor banken.

“We hebben uitgebreide, lastige maar vruchtbare gesprekken gevoerd”, aldus voorzitter Griekenland dinsdag na afloop van het overleg tussen de ministers van Financiën van de EU.

Europa wil een gezamenlijk Europees saneringsfonds en autoriteit voor de ontmanteling van falende banken, om in de toekomst te voorkomen dat de belastingbetaler opdraait voor wanbeleid bij banken.

Op welke punten de EU-landen water bij de wijn willen doen, wilde de Griekse minister Yannis Stournaras niet zeggen. Hij denkt dat er voldoende ruimte is om met het Europees Parlement te onderhandelen. Woensdag staat er weer overleg gepland, in Straatsburg. Minister Jeroen Dijsselbloem zal op verzoek van de Grieken ook aanschuiven.

Politieke wil

“Waar het uiteindelijk op neerkomt is de politieke wil van de onderhandelaars om eruit te komen”, aldus Stournaras. Hij toonde zich dan ook optimistisch dat het snel tot een akkoord komt met het EP. Een extra vergadering van de ministers zal niet nodig zijn, zei hij.

Het EP vindt de huidige plannen voor het hele afwikkelsysteem, in jargon het Single Resolution Mechanism genoemd, te complex. Daarnaast hebben de lidstaten te veel macht bij het besluit om falende banken te saneren, meent het EP. Bovendien moet het fonds sneller effectief zijn dan nu voorgesteld.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl