• De Europese Unie stapt naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO) vanwege de importheffingen van de Verenigde Staten.
  • Brussel doet dat vanwege de algemene importheffing van 10 procent en de heffing van 25 procent op staal en aluminium.
  • Ook publiceerde de Europese Commissie donderdag een nieuwe lijst met mogelijke tegentarieven.
  • Lees ook: Trump bevestigt handelsdeal met VK

De EU stapt naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO) vanwege de importheffingen van de Verenigde Staten. Brussel doet dat vanwege de algemene importheffing van 10 procent en de heffing van 25 procent op staal en aluminium. Eerder stapten ook al China en Canada naar de WTO om de nieuwe handelstarieven van de VS.

“De EU is er ondubbelzinnig van overtuigd dat deze tarieven flagrante schendingen vormen van fundamentele WTO-regels”, schrijft de Europese Commissie.

De klachten van China en Canada zullen waarschijnlijk op niets uitlopen. Hoewel de WTO een soort arbiter is als het aankomt op vrije wereldhandel, heeft Trump in 2019 de organisatie zo goed als lamgelegd. Dat heeft hij gedaan door te weigeren nieuwe leden voor de belangrijkste geschillencommissie te benoemen.

Dat de EU desondanks naar de WTO stapt, is omdat ze de handelstarieven niet helemaal onbeantwoord wil laten, zei een bron bij de Commissie. “Het doel van de EU is vooral om te bevestigen dat internationaal overeengekomen regels ertoe doen”, stelt de Commissie.

Voordat het tot een officiële klacht komt, zullen de VS en de EU eerst in gesprek hierover gaan. Die gesprekken zullen ergens in de komende weken plaatsvinden, aldus de EU-bron.

Europese tegenheffingen voor de VS

De Europese Commissie heeft een lijst van Amerikaanse producten gepubliceerd waarop mogelijk tegentarieven worden geheven als de onderhandelingen met de Verenigde Staten over het opheffen van tarieven spaaklopen. Het gaat om 218 pagina's aan Amerikaanse producten die goed zijn voor 95 miljard euro.

Op de lijst staan voornamelijk agrarische en industriële producten zoals whiskey, onderdelen van motorfietsen en vliegtuigen. Het Amerikaanse luchtvaartbedrijf Boeing kan daardoor mogelijk ook geraakt worden, zegt een EU-bron. De Commissie wil ook de EU-export van staalschroot en chemische producten beperken, goed voor 4,4 miljard euro.

Er staan geen farmaceutische producten of producten die lastig zijn elders te importeren op de lijst, zegt een commissiebron. Ook kunnen producenten of andere betrokkenen tot 10 juni bezwaren indienen over de lijst. "We willen onszelf immers niet in de voet schieten", zegt de bron.

Tarievenpauze van Trump loopt tot half juli

De lijst wijkt af van de lijst die de Commissie vorige maand publiceerde als vergelding. De EU besloot deze tegenmaatregelen voor negentig dagen op pauze te zetten nadat de Amerikaanse president Donald Trump hetzelfde had gedaan voor een algeheel importtarief van 20 procent.

De pauze loopt tot 14 juli. De EU gebruikt die tijd om te onderhandelen met de VS, waarin ze graag alle wederzijdse tarieven wil opheffen. Hoe die onderhandelingen gaan, wil de Europese Commissie niet kwijt. Wel houdt de Commissie er rekening mee dat er tarieven blijven bestaan, de reden dat deze lijst met tegentarieven is opgesteld.

Er gelden nog altijd een algeheel Amerikaans importtarief van 10 procent en een tarief van 25 procent op staal, aluminium en auto's. Deze extra heffingen van de VS beslaan 370 miljard euro aan export uit de EU. De nieuwe lijst is bedoeld als reactie op de algehele tarieven en tarieven op auto's.

De EU wil blijven onderhandelen met de Verenigde Staten over het opheffen van handelstarieven, zegt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. "Wij zijn ervan overtuigd dat er goede deals te sluiten zijn ten behoeve van consumenten en bedrijven aan beide kanten van de Atlantische Oceaan."