Ether, de nummer twee op de cryptomarkt, is goed voor ruim een kwart van beleggingsproducten die zich richten op cryptomunten.

De stijging van het aandeel van ether bij beleggingsproducten is te zien na een grote technische aanpassing, die bekend staat als The London hard fork upgrade.

Voor professionele beleggers kan meespelen dat het Ethereum-platform (waar de munt ether bij hoort) door de technische aanpassing efficiënter en duurzamer kan werken.

Beleggers die investeren in producten waarmee ze indirect participeren in cryptomunten, hadden eind vorige week ruim een kwart van hun vermogen in cryptomunt ether gestoken. Dit blijkt uit data van vermogensbeheerder Coinshares die vooral Amerikaanse beleggingen in cryptoproducten bijhoudt.

Het relatief hoge aandeel van beleggingen in ether volgt op een technische aanpassing van het Ethereum-netwerk die bekend staat als The London hard fork upgrade.

In de eerste week van augustus namen de beleggingen in etherproducten met 2,8 miljoen dollar toe, terwijl er in dezelfde week 33 miljoen dollar aan beleggingen in bitcoinproducten werd onttrokken.

In totaal zit er momenteel zo’n 34 miljard dollar in bitcoinproducten, tegen bijna 13 miljard dollar in etherproducten.

De technische aanpassing van het Ethereum-netwerk zorgt er onder meer voor dat het goedkeuren van transacties op het digitale logboek (de blockchain) via een andere methode plaatsvindt. Ook wordt het aantal ethermunten in omloop fors teruggebracht.

Lees ook: Ethereum-oprichter Vitalik Buterin legt uit waarom de ‘London Hard Fork’-upgrade zo belangrijk is voor cryptomunt ether

Eén van de gevolgen is dat het minder energie kost om transacties op het Ethereum-netwerk goed te keuren, waarmee de milieubelasting vermindert.

De bitcoin en ether laten op cryptobeurzen allebei een stijgende lijn zien de afgelopen dagen. Woensdag noteerde de bitcoin op iets meer dan 46.000 dollar, een plus van 19 procent in een week tijd. Ether noteerde op 3.240 dollar, een plus van 24 procent in een week tijd.

LEES OOK: Bitcoin flirt met een cruciaal technisch niveau: kans op verdere stijging tot boven de $50.000 (en verder)