Het partijbestuur van de Partij voor de Dieren draagt Esther Ouwehand alsnog voor als kandidaat-lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dat staat in een verklaring die bestuurslid Marnix van der Werf heeft geplaatst op X, voorheen Twitter. Daarin staat ook dat alle bestuursleden per donderdag hun ontslag indienen.

Het vertrekkend partijbestuur blijft er wel bij dat het Ouwehand “niet geschikt” vindt als politiek leider, gezien “recente meldingen omtrent integriteitsschending”. Vooral om die reden besloot het bestuur afgelopen weekeinde Ouwehand te passeren en kondigde het aan met een andere lijsttrekker te komen. “Ons standpunt daarin is de afgelopen dagen niet veranderd.”

De beslissing om Ouwehand op een zijspoor te zetten, deed een bom ontploffen binnen de partij. Een groot deel van de PvdD’ers die actief zijn in gemeenten en provincies schaarde zich achter haar en eiste het vertrek van het partijbestuur. Ook de meeste Tweede Kamerleden van de partij spraken steun uit voor hun fractieleider.

“Uitsluitend vanwege die ophef” heeft het partijbestuur nu besloten Ouwehand toch weer voor te dragen. Het zal donderdag de beoogde kandidatenlijst bekendmaken en maakt daarna plaats voor een nog te vormen interim-bestuur.

Ouwehand is "opgelucht en heel erg dankbaar voor al die actieve leden die zijn opgekomen voor die prachtige partij die we zijn", zei Ouwehand woensdag in een verklaring. "Ik ben blij dat het nu achter de rug is en dat we door kunnen. Mooi de verkiezingen in want er is een wereld te herwinnen." Ouwehand wilde geen vragen van journalisten beantwoorden.

Afgelopen week maakte het bestuur bekend dat het Ouwehand niet wilde voordragen als lijsttrekker, vanwege meldingen van integriteitsschendingen die zouden zijn gedaan.

Ouwehand trok dat in twijfel en zag een duidelijk verband met een uiterst kritische brief die zij een dag voor de aankondiging aan het bestuur stuurde. De partijleider en het partijbestuur, onder leiding van voorzitter Ruud van der Velden, botsen al langer als het gaat om de ontwikkeling van de partij.

Ruzie over politieke koers van de Partij voor de Dieren

De zeskoppige Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren toonde zich dinsdag verdeeld over de kwestie. Volgens Kamerlid Christine Teunissen zit "iedereen er net anders in". "Dat hebben ze ook net kenbaar gemaakt", zegt Teunissen, zelf een vertrouweling van Ouwehand, na een overleg met enkele leden van de fractie.

Het bestuur benadrukte de idealen en geloofde in de traditionele getuigenispolitiek waarbij de Partij voor de Dieren vooral andere partijen beïnvloedt en niet zelf meebestuurt. Ouwehand benadrukte dat haar partij dat al op enkele plekken wel doet, en wil dat haar partij ook meer ruimte krijgt om aan formatietafels aan te schuiven.

LEES OOK: Machtsstrijd binnen Partij voor de Dieren – partijbestuur wil af van partijleider Esther Ouwehand