• Metaalbedrijf Esdec uit Deventer treft naar verluidt voorbereidingen voor een beursgang in de Verenigde Staten.
  • Esdec maakt stalen montagesystemen voor zonnepanelen op daken en is marktleider in Europa en de VS.
  • De waardering van het bedrijf ligt vermoedelijk op enkele miljarden euro’s.

Groene aandelen zijn hot op de beurs. Daarvan wil metaalbedrijf Esdec uit Deventer profiteren. De firma onderzoekt samen met zakenbank Rothschild een beursgang in de Verenigde Staten, meldt het Financieele Dagblad op basis van ingewijden.

Esdec maakt stalen montagesystemen voor zonnepanelen op daken en verkoopt die aan installateurs en groothandels. Onder meer IKEA is klant. Het bedrijf is in 2004 opgericht door twee Deventerse broers en sinds 2018 in handen van Gilde Buy Out Partners.

Onder leiding van de investeringsmaatschappij is Esdec razendsnel gegroeid van 30 naar 300 werknemers. Door meerdere overnames in de VS is de onderneming naast marktleider in Europa ook de grootste op de Amerikaanse markt.

De omzet van Esdec komt dit jaar naar verwachting uit op zo’n 350 miljoen euro, schrijft het FD, dat vorig jaar een Gazelle-award uitreikte aan het snelgroeiende bedrijf. De komende tien jaar wil Esdec doorgroeien naar jaarinkomsten van 1,5 miljard euro tot 2 miljard euro.

Omdat de VS de grootste afzetmarkt is van Esdec, mikt het bedrijf op een beursgang in New York. Dat zou begin 2022 moeten gebeuren.

Ook speelt mee dat het klimaat voor een beursgang van duurzame bedrijven momenteel uitermate gunstig is. Sectorgenoot Shoals Technologies, die bedrading en stekkers voor zonnepanelen produceert, kreeg begin dit jaar een beursnotering aan Wall Street en is op de beurs inmiddels 5,6 miljard dollar waard, ruim twintig keer de jaaromzet.

Esdec is nog ietsje groter dan Shoals en is bovendien zeer winstgevend, aldus het FD. Investeerder Gilde wil van de 'groene' hype op de aandelenmarkten gebruikmaken om zo een deel van zijn belang te verzilveren.

Zowel Esdec, Gilde als Rothschild wilden niet reageren op vragen van de krant.

LEES OOK: Beleggen in fabrikanten van zonnepanelen: dit zijn de kansen en risico’s van de Solar Energy UCITS ETF