De Zwolse lingeriezaak en bijbehorende webshop Lefemme.nl moet onmiddellijk dicht op last van de rechter. De eigenaresse blijft gebonden aan het concurrentiebeding met haar ex-werkgever, erotiekketen Christine le Duc.

De erotiekzaak Lefemme in Zwolle moet onmiddellijk dicht. Houdt de eigenaresse de zaak open, dan kost dat haar 500 euro per dag, zo oordeelde de rechter vrijdag 23 januari in kort geding. Ook is de vrouw veroordeeld tot een dwangsom van 5.000 euro vanwege het schenden van het concurrentiebeding.

De eigenaresse van de winkel voor seksspeeltjes in Zwolle was veertien jaar in dienst bij Christine le Duc in dezelfde stad.

Op 15 september zegde ze haar arbeidsovereenkomst op. Christine le Duc gaf haar vervolgens te kennen dat haar dienstverband per 1 oktober werd beëindigd. Op de dag dat haar arbeidsovereenkomst afliep, opende de vrouw vervolgens een kilometer verderop haar eigen erotiekzaak Lefemme.

Gebonden aan beding

Christine le Duc was niet echt gecharmeerd van de nieuwe winkel van de ex-werkneemster en eiste in kort geding dat de vrouw onmiddellijk met haar activiteiten zou stoppen. Die waren namelijk in strijd met het concurrentiebeding in haar arbeidscontract. Ze mocht volgens dat beding vier jaar lang niet werkzaam zijn in dezelfde branche.

De vrouw vond dat het concurrentiebeding niet meer gold. Volgens haar was er sprake van onvrijwillig vertrek na een ruzie over werktijden. Ook stelde ze dat er een vaststellingsovereenkomst bestond waarin het concurrentiebeding werd ingetrokken.

De rechter vond echter dat de vrouw niet aannemelijk kon maken dat het vertrek onvrijwillig was. Ze kon geen definitieve vaststellingsovereenkomst tonen en ze had zelf een ontslagbrief geschreven waarin ze  schreef 'jarenlang prettig te hebben samengewerkt'.

In de brief gaf ze bovendien als reden voor haar vertrek dat ze zichzelf verder wilde ontplooien. Het feit dat ze een aantal maanden eerder, in juni 2014, een webshop voor kinderkleding had opgericht, maakte het volgens de rechter aannemelijk dat een carrièrestap de werkelijke reden was van haar ontslag.

Concurrentiebeding van ver jaar wordt een jaar

De rechter gaf Christine le Duc in kort geding gelijk wat betreft het schenden van het concurrentiebeding.

Wel matigde de rechter het geëiste bedrag. In plaats van een dwangsom van 10.000 euro ineens en 1000 euro per dag als haar winkel open zou blijven, kreeg de lingerieverkoopster een dwangsom van 5.000 euro ineens en 500 euro voor elke dag dat ze in overtreding zou blijven. Daarnaast moest ze de proceskosten van bijna 3000 euro betalen.

Ook werd de geldigheidsduur van het concurrentiebeding door de rechter ingeperkt van vier, tot één jaar, zodat de vrouw vanaf 1 oktober 2015 weer actief mag zijn in de erotiekbranche.

Lees ook

Sonia Beedie: laat werkgever betalen voor concurrentiebeding

Download op Z24Tools de 'Aanvulling arbeidsovereenkomst met concurrentiebeding (gratis)

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl