De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil de grensoverschrijdende operaties van het Turkse leger in Irak en Syrië uitbreiden. Hij zal ,,de bron van de bedreiging” voor zijn land droogleggen. Dat zei Erdogan zaterdag tijdens de partijconferentie van zijn islamitische conservatieve AK-partij in Ankara.

Deze aankondiging kan de crisis met de VS verergeren. In Noord-Syrië staan door Amerika gesteunde strijders en Turkse troepen tegenover elkaar. Washington steunt daar Koerdische groepen, die grote successen boekten tegen Islamitische Staat. Zij controleren een gebied van honderden kilometers langs de grens.

Turkije ziet de eenheden onder leiding van de YPG-groep aan zijn grens echter als een Syrische tak van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. Twee keer is het al het noordwesten van Syrië binnengevallen met pro-Turkse rebellen en veroverde het Koerdisch grondgebied, zoals bijvoorbeeld in de regio Afrin.

Ankara is ook in conflict met de Koerden in Irak. Turkse militairen zijn actief in Noord-Irak, waar de PKK zich terugtrekt. In september vorig jaar stemden de Noord-Iraakse Koerden met overweldigende meerderheid in een referendum voor onafhankelijkheid van de rest van het land. Net als de Iraakse regering in Bagdad verwerpt Turkije een onafhankelijke Koerdische staat.

Amerikaanse kredietbeoordelaars verlagen rating Turkije

De grote kredietbeoordelaars Amerikaanse Moody’s en Standard & Poor’s (S&P) hebben hun kredietoordeel voor Turkije verlaagd. De twee firma’s kwamen afzonderlijk van elkaar met rapporten naar buiten.

De Turkse economie zit al enige tijd in zwaar weer. Daar komt een heftige diplomatieke crisis met de Verenigde Staten nog eens bovenop. De spanningen tussen de twee landen hebben alles te maken met de hechtenis van de Amerikaanse predikant Andrew Brunson. De VS neemt de nodige maatregelen tegen Turkije omdat het weigert de voorganger vrij te laten. Turkije verdenkt Brunson van terroristische activiteiten, maar volgens de VS is daar geen bewijs voor.

Door de Amerikaanse sancties en de dreiging met meer strafmaatregelen is de lira sterk in waarde gedaald en drukt de kelderende munt onder meer op de bankensector. De liracrisis zorgde op zijn beurt voor spanningen op de wereldwijde financiële markten.

Volgens S&P zal Turkije komend jaar in een recessie belanden. Het kredietoordeel had al een zogenoemde junkstatus bij de kredietbeoordelaar, wat aangeeft dat het risico op wanbetalingen heel groot wordt geacht. Een belegging in de staatsobligaties wordt als pure speculatie gezien. De rating gaat nu nog verder omlaag, van BB- naar B+ met een stabiele verwachting.

Ook Moody's kwam met een nieuw oordeel en zette de rating van Ba2 op Ba3 met een negatieve prognose. Moody's denkt dat een snelle oplossing voor de recente onrust steeds moeilijker zal worden. Collega-analisten van de derde grote kredietfirma, Fitch, verlaagden recent al hun oordeel op Turkije. Zij zeiden vrijdag nog te vrezen dat de economische onrust de komende tijd niet zal stabiliseren. Een nieuw kredietoordeel gaven ze echter niet.