• Volgens de Turkse president Erdogan zijn er in twee dagen tijd 75.000 migranten van Turkije naar Europa getrokken.
  • De Griekse autoriteiten zeggen ongeveer 10.000 pogingen om illegaal het land binnen te komen te hebben tegen gehouden.
  • Volgens Bulgarije is het juist relatief rustig aan de grens met Turkije.
  • Griekenland accepteert ondertussen een maand lang geen nieuwe asielaanvragen.

De Turkse regering heeft zondag laten weten dat ze al meer dan 75.000 migranten vanuit Syrië heeft doorgelaten naar de Europese Unie.

De duizenden zouden vanuit Istanbul ruim 200 kilometer westelijker via de stad Edirne naar Griekenland of Bulgarije gaan. Die twee landen hebben de grensbewaking verscherpt. Bij de Grieks-Turkse grenspost van Kastanies en Pazarkule hebben zich volgens de Griekse autoriteiten zeker 3.000 migranten verzameld aan de Turkse kant.

Bulgarije merkt niets van de migrantenstroom waar in Ankara over gesproken wordt. Volgens de Bulgaarse minister van Defensie is aan de grens alles rustig en is zondag helemaal niemand illegaal de afgerasterde grens overgekomen.

Dat gebeurde in Griekenland wel. In de nacht van zaterdag op zondag zijn er volgens de Griekse onderminister van Defensie 9.600 pogingen verijdeld om illegaal Griekenland vanuit Turkije binnen te komen.

Zaterdag zijn in het noordoosten van Griekenland zeventig mensen aangehouden die illegaal de grens waren overgestoken, waarschijnlijk door de rivier de Evros over te steken.

Ondanks het slechte weer zijn 220 migranten er zondag in geslaagd met boten op het Griekse eiland Lesbos te landen. Op andere eilanden kwamen in totaal circa driehonderd migranten aan land.

De Europese grensbewaking Frontex heeft Griekenland extra hulp toegezegd, zowel in personeel als in technische hulpmiddelen volgens een Frontex-woordvoerster.

Premier Rutte heeft zondag zijn Griekse collega Mitsotakis steun toegezegd. Mitsotakis belegt zondagavond een spoedzitting met de Griekse nationale veiligheidsraad. De Griekse defensieminister zei dat Turkije de migrantenstroom organiseert.

Erdogan zet druk op Europa

"Wat deden we gisteren? We hebben de deuren opengezet. We zullen ze niet sluiten...Waarom? Omdat de Europese Unie haar beloften moet nakomen", verklaarde Erdogan zaterdagochtend. Hij vindt dat de EU Ankara te weinig helpt de lasten van de vluchtelingenstroom te dragen.

Vrijdag en zaterdag maakten Hongarije, Bulgarije en Griekenland bekend extra maatregelen te nemen.

Hongarije gaat de controles aan de zuidgrens van het land opvoeren. Premier Viktor Orbán heeft daartoe besloten na een telefonisch onderhoud met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, maakte de persdienst van de Hongaarse regering zaterdag bekend.

Na het telefoontje riep Orbán, die bekendstaat om zijn anti-migratiehouding, het veiligheidskabinet bijeen. "Hongarije moet de bescherming van zijn grenzen versterken en speciale aandacht besteden aan ontwikkelingen op de Balkan-migratieroute", besloten de aanwezige ministers.

Griekenland en Bulgarije verscherpen grenscontrole

Ondertussen accepteert Griekenland een maand lang geen nieuwe asielaanvragen. Het roept bovendien de noodsituatie uit bij de grenzen. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis kondigde dat zondag via Twitter aan.

"Probeer niet om Griekenland binnen te komen, je zult worden teruggestuurd", was de boodschap die Mitsotakis via Twitter de wereld in stuurde na een bijeenkomst van zijn veiligheidskabinet.

Griekenland heeft veiligheidstroepen ingezet om illegale migranten tegen te houden. Ook Bulgarije heeft aangekondigd om de controles aan de grens met Turkije flink aan te scherpen

Migranten zeggen deze kans niet aan zich voorbij te willen laten gaan. "We hoorden dat ze toestemming zouden geven en dat we allemaal kunnen gaan", zei een 20-jarige Afghaan bij een busstation in Istanbul. "Dus vandaag vertrekken we allemaal om naar Duitsland te gaan."

Een 25-jarige Syriër in die miljoenenstad klaagde dat er geen werk is in Turkije, waar zich meer dan 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen bevinden. "Turkije is niks. Europa is leuker", aldus de vluchteling, die in de rij stond om op een bus naar de Griekse grens te stappen.

LEES OOK: Rutte: Schengenakkoord in gevaar als Europese buitengrens niet dichtgaat voor economische migranten