Een Duitse toiletkoning pleegde op grote schaal fraude. Openbare toiletten zijn een schmutzige business, blijkt tijdens zijn proces.

Dacht je dat het geld dat je in een Duits openbaar toilet op het schaaltje bij de uitgang laat kletteren naar de man of vrouw ging die de toiletten schoonmaakt? Mis.

Een rechtszaak in Duitsland tegen een toiletondernemer brengt aan het licht dat er veel niet pluis is in deze branche, meldt Der Spiegel.

Schaaltje regelmatig legen

Zo blijken openbare gelegenheden zoals warenhuizen en winkelcentra hun toiletten te hebben uitbesteed aan bedrijfjes, die uitsluitend verdienen aan de ‘fooi’ die gebruikers achterlaten. De bedrijfjes zetten meestal uitkeringsgerechtigden in als toiletmijnheer of -juffrouw, die pas nadat ze een hoog bedrag hebben ‘verdiend’ iets van het fooiengeld mogen houden.

De truc: het schaaltje zeer regelmatig legen. Er mogen vooral niet te veel muntjes op liggen – dan zijn mensen minder snel geneigd iets te geven.

Miljoenen aan premie ontdoken

De rechtszaak in kwestie loopt tegen ene Kai Schmidt, die op zijn hoogtepunt zo'n 120 openbare toiletten in beheer had. Per jaar maakte hij een omzet van drie miljoen euro. Maar tussen 2005 en 2010 zou hij voor 4,7 miljoen euro aan sociale premies en 1,1 miljoen euro aan belastingen hebben ontdoken. Volgens het openbaar ministerie was het in werkelijkheid meer, maar konden ze niet alles bewijzen.

Schmidt had tot wel 600 werknemers in dienst, vooral afkomstig uit Oost-Europa. De meeste ontvingen een uitkering - Schmidt stelde contracten zo op, dat ze niet meer verdienden dan was toegestaan om hun uitkering te behouden.

Lange dagen

Ze waren officieel slechts anderhalf uur aan het werk, maar maakten in werkelijkheid veel langere dagen - om de schoteltjes regelmatig te legen. Per dag moesten ze ettelijke honderden euro in het laatje brengen.

Dit soort fraude is moeilijk te bestrijden. In 2011 vond de Duitse FIOD muntjes ter waarde van 40.000 euro in de woning van een toiletonderneemster. Er moest een truck aan te pas komen om het geld in beslag te nemen. Zij werd veroordeeld wegens belastingontduiking, maar was het jaar daarop al weer actief, via zetbazen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl