Over het plan van het kabinet om het raadgevend referendum af te schaffen, zal geen referendum worden gehouden. Verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil dat onmogelijk maken en is van plan dat in de wet over de afschaffing vast te leggen.

Ingewijden bevestigden donderdag berichtgeving van De Telegraaf. Het kabinet buigt zich vrijdag over het voorstel van de D66-politica.

Tot het intrekken van de huidige wet over raadgevende referenda blijven dergelijke volksraadplegingen toegestaan. Maar Ollongren wil voorkomen dat over het einde van het raadgevende referendum een eigen volksraadpleging komt. Daarmee blokkeert het kabinet pogingen van referendum-voorstanders om afschaffing te voorkomen.

Vicepremier Ollongren liet eerder weten dat zij altijd haar twijfels heeft gehad bij het raadgevend referendum. Zij ziet het instrument niet als een ‘kroonjuweel’ van haar partij, omdat het ,,niet zo geweldig werkt”. Ze wees onder meer op de lage opkomst bij raadgevende referenda.