Even geen scherm. Op je gemak een tekening met potloden inkleuren, terwijl je je gedachten laat gaan. Dit rustgevende tijdverdrijf blijkt een gat in de markt. Kleurboeken voor volwassenen vliegen de winkel uit. Ook in Nederland.

Het idee komt van de 31-jarige Schotse illustrator Johanna Basford. Eerder verdiende ze haar geld met het ontwerpen van luxe behang voor hotels, maar toen de financiële crisis losbarstte, stortte haar markt in.

Ze moest wat anders. Terwijl ze overdag illustreerde voor grote merken, werkte ze ’s avonds aan haar plan: een kleurboek voor volwassenen. Een uitgever, die haar tekeningen op het internet had ontdekt en haar had gevraagd een kleurboek voor kinderen te maken, overtuigde ze dat er kansen lagen voor een kleurboek voor volwassenen.

Die uitgever, Laurence King Publishing, kreeg geen spijt van het experiment. Sinds Basfords boek Secret Garden uitkwam in het voorjaar van 2013, zijn er 1,2 miljoen exemplaren verkocht in 22 landen. Volwassenen blijken verrukt van het boekje vol gedetailleerde afbeeldingen van bomen, bloemen en planten, waarin soms beestjes kunstig zijn verstopt.

Nummer 1 bestseller Amazon

Secret Garden staat momenteel nummer 1 op de bestsellerlijst van Amazon; haar tweede boek Echanted Forest dat in februari dit jaar uitkwam, staat op nummer 2.

Ook in Nederland is Basford zeer populair: “We hebben in totaal nu 100.000 exemplaren verkocht”, zegt directeur Kees van den Hoek van Uitgeverij THOTH, de Nederlandse uitgever. “Dat is in het huidige boekenklimaat een heel groot aantal.”

“Om heerlijk rustig van te worden”, schrijft een amateur-tekenaar in een recensie op bol.com over Mijn geheime tuin.

Mensen vinden het heerlijk om iets analoogs en creatiefs te doen, vertelde Basford tegenover The New York Times. Een kleurboek is dan ideaal omdat het veel minder eng is dan een wit vel papier dat je zelf moet vullen.

Het ultieme onthaasten

De boeken vormen voor velen “het ultieme onthaasten”, bevestigt Van den Hoek van THOTH. Hij zette een Facebookcommunity op waarop inmiddels duizenden fans tips en technieken met elkaar uitwisselen.

THOTH is een kleine uitgever van culturele boeken. Nu heeft het opeens bestsellers in huis. Dat is toeval: de uitgever kreeg de Nederlandse rechten omdat het al jarenlang samenwerkte met Basfords uitgever. En een potentiële nieuwe bestseller is onderweg: Johanna Basford werkt al aan een derde boek, dat waarschijnlijk tekeningen over de zee bevat.

Ze heeft fans over de hele wereld, niet in de laatste plaats in Zuid-Korea, waar ze een cult status heeft nadat een nationale popster een door hem ingekleurde tekening van Basford onder zijn fans verspreidde.

Basford heeft inmiddels de nodige navolgers. Andere uitgevers en illustrators treden in haar voetsporen.
Menige boekwinkel heeft inmiddels een tafeltje staan voor de liefhebbers, “maar de tekeningen van Basford zijn handgemaakt. Daarmee onderscheiden ze zich echt van de door computers gemaakte tekeningen in het genre”, zegt uitgever Van den Hoek.

Aldus vormen kleurboeken een verrassend lichtpuntje op de afkalvende boekenmarkt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl